Niesamowicie prosty przepis, który zapomniany przez lata czekał w starym zeszycie mojej babci. Warto było do niego wrócić.

Za pomocą miksera ubijamy masło, do którego należy dodać sól oraz proszek do pieczenia. Po chwili miksowania zaczynamy powoli dodawać mąkę. Całość mieszamy, aż utworzy jednolitą konsystencję.

Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i tak przygotowane schładzamy w lodówce przez około 40 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie równe części.

Połowę ciasta posypujemy mąką i wałkujemy do uzyskania kształtu odpowiadającego blaszce, na której ciasto będzie pieczone.

Pora przygotować nadzienie. Twaróg, cukier, śmietanę i jajka mieszamy razem do powstania jednolitej masy. Wykorzystując grube oczka tarki, trzemy na niej jabłka. Po starciu dodajemy do nich wanilię i cynamon, a następnie mieszamy.

error: Content is protected !!