Niesamowicie prosty przepis, który zapomniany przez lata czekał w starym zeszycie mojej babci. Warto było do niego wrócić.

Szarlotka w nieco innym wydaniu. Brzmi ciekawie? Szarlotka to bardzo klasyczne i wszystkim doskonale znane ciasto, ale to nie znaczy, że nie może nas zaskoczyć.

 

Co powiecie na szarlotkę szachownicę z twarogiem? Jest to urozmaicona wersja standardowego ciasta. Będzie idealna na rodzinne spotkania, do popołudniowej kawy lub nawet na świąteczny stół. Jej nieoczywisty smak zachwyca z każdym kęsem.

 

Potrzebne składniki:

 

Ciasto:
  • 200 g cukru pudru
  • 500 g mąki
  • 250 g masła (lub ewentualnie margaryny)
  • 10 g proszku do pieczenia
  • ¼ łyżki soli
  • 2 jajka

 

Nadzienie:
  • 500 g twarogu
  • 500 g kwaśnej śmietany
  • 80 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki skrobi lub mąki
  • 1 średnie jajko (jeśli będzie taka potrzeba)
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta wanilii
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 4 większe albo 6 mniejszych jabłek

 

Wykonanie:

Za pomocą miksera ubijamy masło, do którego należy dodać sól oraz proszek do pieczenia. Po chwili miksowania zaczynamy powoli dodawać mąkę. Całość mieszamy, aż utworzy jednolitą konsystencję.

Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i tak przygotowane schładzamy w lodówce przez około 40 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie równe części.

Połowę ciasta posypujemy mąką i wałkujemy do uzyskania kształtu odpowiadającego blaszce, na której ciasto będzie pieczone.

Pora przygotować nadzienie. Twaróg, cukier, śmietanę i jajka mieszamy razem do powstania jednolitej masy. Wykorzystując grube oczka tarki, trzemy na niej jabłka. Po starciu dodajemy do nich wanilię i cynamon, a następnie mieszamy.

Rozwałkowane ciasto układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz z masy twarogowej i jabłek tworzymy wzór szachownicy na cieście. Na zmianę kładziemy łyżkę masy twarogowej i startych jabłek.

Przyszła pora na wykorzystanie drugiej części ciasta. Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie układamy na nadzieniu. Wystające części ciasta można ostrożnie obciąć nożem i ułożyć na wierzchu. Ciasto nakłuwamy widelcem, aby zapewnić dostęp powietrza. Całość smarujemy rozbitym jajkiem.

Pieczenie: Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut.

 

Prosta, pyszna i niestandardowa szarlotka zasługuje, aby zagościć w Twoim domu. Wiesz już jak ją przygotować, więc do dzieła. Zaskocz siebie i bliskich tym zarazem klasycznym, jak i nieco nieoczywistym ciastem. Smacznego!
error: Content is protected !!