Niesamowicie prosty przepis, który zapomniany przez lata czekał w starym zeszycie mojej babci. Warto było do niego wrócić.

Rozwałkowane ciasto układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz z masy twarogowej i jabłek tworzymy wzór szachownicy na cieście. Na zmianę kładziemy łyżkę masy twarogowej i startych jabłek.

Przyszła pora na wykorzystanie drugiej części ciasta. Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie układamy na nadzieniu. Wystające części ciasta można ostrożnie obciąć nożem i ułożyć na wierzchu. Ciasto nakłuwamy widelcem, aby zapewnić dostęp powietrza. Całość smarujemy rozbitym jajkiem.

Pieczenie: Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut.

 

Prosta, pyszna i niestandardowa szarlotka zasługuje, aby zagościć w Twoim domu. Wiesz już jak ją przygotować, więc do dzieła. Zaskocz siebie i bliskich tym zarazem klasycznym, jak i nieco nieoczywistym ciastem. Smacznego!
Czytaj dalej

error: Content is protected !!