Z 2 jajek, 3 jabłek i budyniu upiekłam najsmaczniejsze ciasto pod słońcem: Oto przepis.
10 281
Wystarczy budyń, dwa jajka i trzy jabłka, aby móc upiec smakowite ciasto, które będzie w stanie podbić serca wielu osób. Oto przepis na niezwykłą szarlotkę, która na dodatek pachnie piernikiem. Goście będą pałaszować ją z wielką przyjemnością!
Składniki:
-
100 ml oleju;
-
100-120 ml mleka;
-
2 jabłka;
-
3 jajka;
-
1 łyżka majonezu;
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
-
350 g mąki;
-
150 g cukru;
-
3 łyżki kakao;
-
1 łyżka budyniu czekoladowego;
-
1 cukier waniliowy;
-
3/4 łyżeczki przyprawy do piernika.
Do polewy potrzebne będą: kawałek masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany i 100 g czekolady mlecznej.
Przygotowanie:
Cukier, kakao, mąkę, proszek, przyprawę oraz budyń należy wymieszać w jednej misce. Jabłka należy zetrzeć na grubych oczkach i dodać je do miski z cukrem i całą resztą. Do całości należy także wrzucić majonez, olej, mleko oraz jajka. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać, aby stworzyć jednolitą masę.
Blachę o wymiarach 36×26 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia. Ewentualnie, blachę można wysmarować masłem i posypać bułką tartą, aby ciasto nie przywierało do dna. Masę z miski, która wcześniej była starannie mieszana, należy wylać na blachę. Warto zadbać, aby masa została równomiernie rozłożona na całej blaszce.
Ciasto należy piec w piekarniku, który zostanie nagrzany do 190 stopni Celsjusza. Wystarczy od 25 do 30 minut.
W momencie kiedy ciasto będzie się piekło, można przygotować czekoladową polewę na wierzch. Masło z czekoladą należy rozpuścić na małym ogniu w rondelku. Do tego należy dodać śmietanę i wszystko razem wymieszać. Ciasto należy wyjąć z piekarnika i poczeka aż ostygnie. Dopiero potem należy polać ciasto polewą. Po kilku godzinach polewa zastygnie i będzie można podawać ją na deser.