Z 2 jajek, 3 jabłek i budyniu upiekłam najsmaczniejsze ciasto pod słońcem: Oto przepis.

Wystarczy budyń, dwa jajka i trzy jabłka, aby móc upiec smakowite ciasto, które będzie w stanie podbić serca wielu osób. Oto przepis na niezwykłą szarlotkę, która na dodatek pachnie piernikiem. Goście będą pałaszować ją z wielką przyjemnością!

 

 

Składniki:
  • 100 ml oleju;
  • 100-120 ml mleka;
  • 2 jabłka;
  • 3 jajka;
  • 1 łyżka majonezu;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 350 g mąki;
  • 150 g cukru;
  • 3 łyżki kakao;
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika.

 

Do polewy potrzebne będą: kawałek masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany i 100 g czekolady mlecznej.

 

Przygotowanie:

 

Cukier, kakao, mąkę, proszek, przyprawę oraz budyń należy wymieszać w jednej misce. Jabłka należy zetrzeć na grubych oczkach i dodać je do miski z cukrem i całą resztą. Do całości należy także wrzucić majonez, olej, mleko oraz jajka. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać, aby stworzyć jednolitą masę.

 

 

Blachę o wymiarach 36×26 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia. Ewentualnie, blachę można wysmarować masłem i posypać bułką tartą, aby ciasto nie przywierało do dna. Masę z miski, która wcześniej była starannie mieszana, należy wylać na blachę. Warto zadbać, aby masa została równomiernie rozłożona na całej blaszce.

 

Ciasto należy piec w piekarniku, który zostanie nagrzany do 190 stopni Celsjusza. Wystarczy od 25 do 30 minut.

 

W momencie kiedy ciasto będzie się piekło, można przygotować czekoladową polewę na wierzch. Masło z czekoladą należy rozpuścić na małym ogniu w rondelku. Do tego należy dodać śmietanę i wszystko razem wymieszać. Ciasto należy wyjąć z piekarnika i poczeka aż ostygnie. Dopiero potem należy polać ciasto polewą. Po kilku godzinach polewa zastygnie i będzie można podawać ją na deser.

 

 

 

To dobra propozycja, która nie wymaga użycia wielu składników. Szczególnie że zdecydowaną większość każda osoba ma w swoim domu. Przy najbliższej okazji będzie można przyrządzić ten deser, który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko rodzinie, ale innym gościom, którzy wpadną na kawę „w niedzielę”.

error: Content is protected !!