Od wielu lat na naszych stołach pojawiają się pieczone ziemniaki. Rewelacyjnie pasują do wielu potraw. Dobrze upieczone oraz pięknie pachnące ziemniaki znikają z talerzy w szybkim czasie. Zapraszam na przepis na zapiekane ziemniaki z dodatkiem czosnku w rękawie.
1.Wszystkie obrane ziemniaki dokładnie umyj. Młode ziemniaki nie musisz obierać. Na mniejsze części pokrój duże ziemniaki. Używając wykałaczki ponakłuwaj wszystkie obrane kawałki ziemniaków. Czosnek dokładnie obierz, następnie za pomocą praski go rozgnieć. Następnie pokrój drobno pietruszkę.
2.Używając dużej miski wlej do niej oliwę z oliwek, posiekany czosnek, musztardę, zioła oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj do przygotowanej mieszanki wszystkie ziemniaki, następnie dokładnie całość wymieszaj. Wszystkie ziemniaki, muszą być pokryte przygotowaną mieszanką. Całość przełóż do rękawa. Ponakłuwaj cały rękaw.
3.Piecz przez 40-60 minut w rozgrzanym piekarniku do 180-220 stopni. Pod koniec pieczenia rozetnij rękaw , wtedy ziemniaki będą bardziej chrupiące. Od razu po upieczeniu możesz rozpływać się nad ich pysznym smakiem.