Ziemniaczane trójkąty z serem- cała rodzina się nimi zajada. Chociaż raz w tygodniu pojawiają się na moim stole.

Jeśli zostały Ci ziemniaki z obiadu to śmiało możesz użyć je do przygotowania ziemniaczanych trójkątów z serem. W ten sposób nic się nie zmarnuje.

 

Ciepłą kolację lub pyszną przekąskę z wielką przyjemnością przygotujesz ze składników , które na pewno znajdują się w Twojej kuchni. Bez wyjątku każdemu posmakuje. Zapraszam na przepis!

LISTA SKLADNIKÓW:
  • 0,5 kg  ziemniaków
  • 200 g twardego sera
  • Jajko
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 240 g mąki pszennej
  • Łyżeczka soli
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 0,75 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

 

WYKONANIE:

1.W mundurkach do miękkość ugotuj czyste ziemniaki. Następnie obierz oraz za pomocą tłuczka ugnieć je.

 

2.Do miski z ugniecionymi ziemniakami dodaj olej, pieprz, sól, jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj, następnie na cztery części podziel ciasto. Rozwałkuj na wielkość swoje patelni.

 

3.Na mniejsze kawałki pokrój ser, połowę na jednym placku poukładaj, następnie drugim przykryj oraz sklej brzegi.

 

4.Przygotowany placek pokrój na cztery kawałki w trójkąty , następnie upewnij się, że sklejone są na pewno brzegi. Rób tak samo z pozostałymi plackami.

 

5.Na patelni rozgrzej olej i smaż przygotowane placki przez 5-7 minut na złoty kolor z każdej strony. To wszystko!

 

Ręcznikiem papierowym odsącz nadmiar tłuszczu i na gorąco podawaj. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!