Zapiekanki z chleba- takich jeszcze nie jadłaś. Ich wyjątkowy smak zachwyca każde podniebienie. Pyszna przekąska, która pasuje na każdą okazję.

Pyszną przekąską, którą przygotujesz na ciepło jest zapiekanka z chleba. W szybki oraz banalnie prosty sposób przygotujesz to danie, którym zachwyci się nie jedna osoba. Możesz dowolnie dobierać składniki. Zapraszam na najlepsze przepisy.

 

Zapiekanka klasyczna

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 200 g kiełbasy lub szynki
  • 8-10 kromek chleba
  • 2 jajka
  • 200 g żółtego sera
  • Łyżka kwaśnej śmietany
  • Sól oraz ulubione przyprawy

 

1.Na mniejsze kawałki pokrój ulubioną szynkę lub kiełbasę. Włóż je do miski, następnie dodaj jajka. Ser wymieszaj z kwaśną śmietaną. Przypraw swoimi ulubionymi przyprawami.

2.Na blachę wyłóż papier do pieczenia, następnie połóż na nim wszystkie kromki chleba. Na ułożone kromki połóż gotowy farsz. Rozłóż go na całej powierzchni kromki. W nagrzanym piekarniku piecz przez 20 minut.

 

Zapiekanka z dodatkiem czosnku

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Szynka- 200 g
  • Szczypior
  • Czosnek-2 ząbki
  • Chleb- kilka kromek
  • Jajka- 3 sztuki
  • Masło
  • Żółty ser – 150 g
  • Kwaśna śmietana- 1 łyżka

 

Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, następnie połóż na niej kromki chleba, które posmaruj masłem. W misce ubij dokładnie jajka, następnie pokrój drobno szynkę. Dodaj do śmietany przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie włóż do niego starty ser oraz drobno pokrojony szczypiorek. Przygotowany farsz przełóż na kromki chleba. Rozgrzej piekarnik, następnie piecz przygotowane zapiekanki przez 15-20 minut.

 

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!