Oto rewelacyjny sposób na pomysłowe, a zarazem nieskomplikowane wykorzystanie cukinii.

Wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem, jak wszystkie składniki się połączą odstawiamy je na 15 minut. W międzyczasie na tarce trzemy jedną cukinię, którą solimy i odstawiamy na chwilę. Cukinia puści wodę, którą odlewamy i delikatnie odciskamy startą cukinię.

W dużej misce przygotowujemy ciasto. Mieszamy mąkę pszenną z żółtkiem, solą, kwaśną śmietaną, dodajemy odciśniętą z soków cukinię i przygotowane wcześniej drożdże. Całość wyrabiamy jak ciasto drożdżowe, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając lnianą albo bawełnianą ściereczką.

Możemy przejść do robienia nadzienia. Trzemy drugą cukinię, solimy i dokładnie tak jak wcześniej odsączamy i odciskamy. Następnie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju, po tym zmniejszamy ogień i dodajemy startą wcześniej cukinię i 50 g masła, solimy do smaku. Podsmażamy całość chwilę, przez cały czas mieszając, po podsmażeniu ściągamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Po ostygnięciu nadzienia możemy przejść do kolejnego kroku. Odłożone wcześniej ciasto rozwałkowujemy na desce posypanej niewielką ilością mąki. Na ciasto nakładamy 1/3 wystygniętego farszu z cukinii, całość zwijamy w kulkę i ponownie rozwałkowujemy ciasto – cały proces powtarzamy jeszcze dwa razy, a pomiędzy każdym kolejnym rozwałkowywaniem dobre jest dać ciastu chwilę odpocząć.

Jak wyłożymy już cały farsz ciasto należy rozwałkować na około 1,5 cm wysokości i wykrawać z niego koła, na przykład używając szklanki do tego.

Wycięte placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległość pomiędzy nimi. Na wierzchu każdego kotlecika smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nastawionym na 200°C przez około 20 minut. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Content is protected !!