Wątróbka pod serową pierzynką – Przygotowana w ten sposób, smakuje wprost obłędnie.
11 490
Wątróbka to bardzo zdrowy i bogaty w witaminy produkt, który co najmniej raz w tygodniu powinien znaleźć się w diecie każdego człowieka. W połączeniu z dwoma rodzajami sera jest delikatna, aromatyczna i wyśmienita.
Dodatkową zaletą wątróbki, według tego przepisu, jest łatwość i szybkość przygotowania. W mgnieniu oka zaserwujesz swoim bliskim, pyszne i zdrowe danie. Z pewnością ci za nie podziękują. Do dzieła!
SKŁADNIKI
0,5 kg wątróbki drobiowej
150 g mozzarelli
100 g twardego sera
6 pomidorów cherry
cebula
3 ząbki czosnku
sól, przyprawy do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Pokrój wątróbkę na mniejsze kawałki, cebulę w piórka. Smaż do miękkości na rozgrzanej patelni, dodaj sól i przyprawy do smaku.
2. Podsmażoną cebulę i wątróbkę przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki.
3. Pokrój mozzarellę w średnią kostkę i posyp wątróbkę z cebulką.
4. Twardy ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj.
5. Posyp tartym serem równomiernie całą zawartość naczynia.
6. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj na gorąco. Smacznego!
Pod względem zawartości białka, wątróbka nie ma sobie równych. To idealne danie dla tych, którzy chcą stracić trochę zbędnych kilogramów i zbudować mięśnie.
Przygotowanie tego dania nie wymaga dużego nakładu pracy i poświęcenia dużej ilości czasu. Jest bardzo zdrowe, chociaż nieco kaloryczne. Jednak osoby zdrowe, od czasu do czasu, mogą pozwolić sobie na chwilę zapomnienia.