Vegeta- przygotujesz ją w domu. Idealnie pasuje do wielu dań. Posiada także właściwości lecznicze. Zapraszam na przepis!

Nawet sama możesz przygotować zdrową oraz bardzo pyszną domową Vegetę. Tak przygotowana przyprawa idealnie zastępuje gotowe przyprawy z puszek. Jeżeli chcesz ograniczyć używanie soli, koniecznie musisz spróbować tą pyszną przyprawę. Nawet Twoje pociechy będą z niej zadowolone.

 

LISTA SKLADNIKÓW:
  • 500 g cebuli
  • 1 kg marchwi
  • 1kg pietruszki
  • Zielona papryka
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g selera naciowego
  • 1-2 kawałki pora
  • Garść suszonej pietruszki
  • Garść suszonego selera
  • 2 garście suszonego lubczyku

 

WYKONANIE:

1.Na samym początku przygotuj wszystkie warzywa, umyj je dokładnie, następnie osusz. Na formę ułóż papier do pieczenia, następnie wyłóż na nią pokrojone na mniejsza kawałki warzywa. Warto pokroić cienko warzywa, gdyż w szybki sposób wyschną. Piecz w nagrzanym piekarniku do 50-70 stopni. Gdy warzywa będą schły nie zamykaj drzwiczek piekarnika.

 

2.Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać wszystkie warzywa. Jak zauważysz, że całość wyschła, koniecznie wyjmij je z piekarnika. Jako innej metody suszenia możesz użyć suszarki do warzyw lub pozostawić pokrojone warzywa na ciepłym kaloryferze. Jeżeli chcesz ugotuj wcześniej warzywa.

 

3.Używając blendera zmiel lubczyk, seler oraz pietruszkę. Tak przygotowana przyprawa nie posiada ani grama soli. Jeżeli wolisz jednak słony smak możesz użyć szczyptę soli. Pamiętaj jednak, że wtedy nie będzie już naturalną przyprawą. Do tego przepisu możesz także użyć ulubionych swoich suszonych przypraw. Często dodawanymi składnikami są grzyby, kalafior, brokuł, czosnek, chili, kurkuma lub kolendra.

 

4. Za pomocą tak przygotowanej przyprawy znacznie polepszy się smak Twojego dania. Przechowuj gotową Vegetę w mniejszych pojemniczkach. Skład tej przyprawy zależy od Ciebie. Do niektórych dań świetnie pasuje przyprawa pikantna lub porostu słona. Domowa Vegeta idealnie pasuje jako przyprawa do pieczenia chleba.

 

Domowej roboty Vegetę mogą także stosować dzieci. Jednak warto pamiętać , aby nie dodawać chili oraz soli. Pamiętaj, aby przechowywać w dobrze zamkniętym słoiczku w suchym miejscu. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!