Ten przepis udowadnia jednak, że z pozoru niepasujące do siebie składniki mogą stworzyć danie zachwycające wszystkich gości. Spróbuj.

To danie to świetne urozmaicenie obiadów, kiedy nie mamy już ochoty na typowe kotlety mielone.

Dzięki pieczeniu, które zastąpi smażenie, potrawa będzie mniej kaloryczna i bardziej odpowiednia dla osób mających problemy z cholesterolem. Kotlety z mięsa mielonego i białego sera są delikatniejsze i mniej tłuste, zatem dobrze sprawdzą się jako obiad dla osób dbających o linię i chcących odżywiać się zdrowiej.

Czego potrzebujesz:

  • 200 g twarogu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 50 ml wody
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • czarny pieprz mielony

Składniki na sos:

  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 250 ml wrzącej wody
  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • sól i pieprz

Zabieramy się do pracy:

Twaróg przełóż do miski i dokładnie zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka i mięso mielone. Wymieszaj wszystkie składniki. Czosnek i cebulę bardzo drobno posiekaj lub zmiksuj w blenderze. W osobnej misce bułkę tartą połącz z wodą. Następnie włóż do mięsa cebulę, czosnek i rozwodnioną bułkę tartą.

Wymieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Z masy formuj kotlety, możesz to robić ręcznie albo wspomagać się łyżką. Układaj je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, piecz w nim kotlety przez pół godziny.

W międzyczasie przygotuj sos. Będzie świetnym dodatkiem i uzupełnieniem kotletów, podkreśli ich smak.

Do garnka włóż masło. Poczekaj, aż się rozpuści, następnie wsyp do niego mąkę i dokładnie wymieszaj. Smaż całość przez 2 minuty, następnie dodaj gorącej wody. Na końcu dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj trzepaczką. Sos gotuj przez 4 minuty, dopraw do smaku.

Kotlety możesz podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą, a całość dopełnić pożywną i zdrową surówką.

error: Content is protected !!