Trik szefa kuchni, dzięki któremu kurczak nigdy nie wysycha – Pyszne kawałki kurczaka zawsze wychodzą miękkie

Jeśli brakuje Ci pomysłu na prosty, szybki, a do tego smaczny obiad, to może skorzystasz z naszego przepisu na delikatnego i soczystego kurczaka.

 

Do przygotowania tego dnia nie potrzebujesz wielu składników ani szczególnych zdolności. Wystarczy przygotować marynatę, sos, usmażyć mięso i masz gotowy, wspaniały posiłek. To jak? Bierzemy się za przygotowanie chrupiącego i soczystego kurczaka?

 

 

Składniki:

  • jedna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki oleju roślinnego

 

Marynata:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanych
  • 1 łyżka  octu jabłkowego (lub soku z cytryny, octu ryżowego)
  • 1 białko
  • pieprz mielony — do smaku

 

Sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub soku z cytryny, octu ryżowego)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sezamu

 

Wykonanie:

Kurczaka pokrój na małe kawałki.

 

 

Wymieszaj składniki na marynatę. Wrzuć do niej kurczaka i wymieszaj tak, by mięso zostało nią dokładnie pokryte. Odstaw mięso na pół godziny. W innej misce wymieszaj składniki na sos.

 

 

Rozgrzej olej na patelni. Smaż kawałki kurczaka przez ok. 2-3 min do zarumienienia z każdej strony. Jeśli zbyt szybko się podpiekały, zmniejsz temperaturę.

 

 

Następnie polej mięso sosem, podgrzej i wyłącz.

 

 

Kurczaka możesz podawać z ryżej i szczypiorkiem.

error: Content is protected !!