Szagówki Poznańskie- wspaniały przepis na Wielkopolskie kopytka.

W Poznaniu na kopytka mówi się szagówki. Czym różnią się one od tradycyjnych? Czy po prostu jest inna nazwa? Koniecznie musisz spróbować tak pysznego dania!

 

Tak przygotowane danie jest bardzo popularne w Wielkopolsce i wszyscy sobie go bardzo chwalą.

 

Jak przygotować dobre szagówki?

Do przygotowania Poznańskich szagówek potrzebować będziesz ugotowanych ziemniaków. Szagówki różnią się od kopytek tym, że kroi się je w kształt rombu.

Idealnie nadają się ziemniaki, które zostały ugotowane dzień wcześniej, co idzie za tym ,że możemy wykorzystać także resztki ziemniaków z obiadu. Nie powinno się używać ciepłych ugotowanych ziemniaków. Najpyszniejsze szagówki wychodzą z wczorajszych ziemniaków, więc pamiętaj nie wyrzucaj tylko wykorzystaj.

Najlepszy przepis na przygotowanie pysznych klusek szagówek.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Jajko
  • 1 Kg ugotowanych wcześniej ziemniaków
  • Mąka

 

1.Urzywając maszynki do mięsa zmiel bardzo dokładnie ugotowane wcześniej ziemniaki, jeżeli nie masz maszynki możesz użyć do tego praskę. Dodaj odrobinę soli w przypadku, gdy nie dodawałaś jej do gotowanych ziemniaków.

2.Do zmielonych ziemniaków wbij jedno jajko dobrze połącz składniki, następnie stopniowo dodawaj maki do momentu, aż ciasto będzie miało zbitą konsystencje. Rękoma bardzo mocno ugniataj ciasto do chwili, aż nie będzie przyklejało się do dłoni.

3.Z gotowego ciasta uformuj średniej wielkości wałeczki, następnie za pomocą noża lekko je spłaszcz i pokrój w kształt rombu. Przygotowane szagówki, gotuj w wodzie z dodatkiem soli przez 5 minut , gdy całkowicie wypłyną. Następnie odcedź je po czym przelej dokładnie zimną wodą.

Ważne: Wlej do gotującej się wody odrobinę oleju, wtedy Twoje szagówki na pewno się nie posklejają.

 

Nie czekaj, tylko od razu gotuj przygotowane szagówki, gdyż one nie mogą zbyt długo leżeć. Ważne jest to, aby od razu je gotować. W odwrotnym przypadku do ciasta musisz dodać znacznie więcej mąki. Wtedy przygotowane kluski na pewno będą twardsze oraz mniej smaczniejsze. Prawdziwe szagówki muszą zachwycać swoim delikatnym oraz bardzo pysznym smakiem.

Pamiętaj przygotuj kluski po czym od razu musisz je ugotować. Jak tego nie zrobisz Twoje szagówki będą luźne oraz niesmaczne. Wtedy będziesz musiała dodać znacznie więcej mąki , aby ich konsystencja była bardziej twardsza. Jednak zbyt duża ilość mąki, na pewno sprawi , że gotowe kluski będą bardzo twarde i wręcz nie smaczne.

 

Z czym najlepiej smakują szagówki?

Już ugotowane ciepłe szagówki smakują wyśmienicie, jednak można także podawać je ze wspaniałymi dodatkami.

 

Jednym z pomysłów jest roztopienie masła, następnie podsmażenie na nim bułki tartej, po czym posypanie tym ugotowane kluski, ale także możesz je po prostu posypać cukrem i wtedy będą one przygotowane na słodko. Kolejnym świetnym sposobem jest podsmażenie boczku oraz cebuli i posypanie tym ugotowanych szagówek. Idealnie także smakują do ugotowanego gulaszu.

 

Świetnym pomysłem na obiad są ugotowane kluski z pysznym sosem np. grzybowym, a do tego pyszna zasmażana kapusta. Pamiętaj, że z czym jesz ziemniaki, to również możesz z tym jeść pyszne kluski. Przygotowuj na obiad dla swojej rodziny takie kluski, a na pewno będą oni bardzo zachwyceni.

Ich przygotowanie jest naprawdę banalnie proste, a do tego szybkie. Pewnie zastanawiasz się co zrobić w przypadku gdy część zostanie nam po obiedzie? Po prostu na patelni z odrobiną masła podsmaż kluski, wtedy otrzymujesz kolejne wyśmienicie pyszne danie, tylko pamiętaj aby jeść je z dodatkiem ogórka korniszona lub kiszonego.

Życzę smacznego! Koniecznie podziel się tym przepisem ze swoja rodziną oraz znajomymi.

error: Content is protected !!