Surówka z groszkiem „Witamina” – Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Ekspresowa przekąska lub dodatek do dań głównych

Czy jest coś lepszego, co możemy dostarczyć organizmowi ludzkiemu dla lepszego rozwoju, utrzymania zdrowia i lepszego samopoczucia, niż bomba witaminowa w postaci pysznego posiłku?

 

Z całą pewnością nie. Wystarczy jeść zestaw zwykłych składników, które nie tylko pięknie wyglądają na talerzu, ale również dostarczą nam i naszym najmłodszym pociechom niezbędnych składników mineralnych i witamin. Poznaj więc przepis na pyszną, zdrową i szybką w przygotowaniu sałatkę, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Kapusta biała 500 g
  • Groszek konserwowy 400 g
  • Woda 30 ml
  • Olej słonecznikowy 30 ml
  • Natka pietruszki 15 g
  • Ocet winny 15 ml
  • Marchewka 1 szt.
  • Ogórek świeży 1 szt.
  • Cukier 3 łyżeczki
  • Sól 1 łyżeczka
    PRZYGOTOWANIE:

1. Do wygodnej miski, poszatkuj drobno kapustę, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Teraz, dodaj obranego i pokrojonego w kosteczkę ogórka, posiekaną natkę pietruszki i odsączony z zalewy groszek konserwowy. Dobrze wymieszaj składniki.

3. Przygotuj dressing: Wodę wymieszaj z octem (9%), solą, cukrem i olejem do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Przygotowaną mieszanką, polej warzywa i wymieszaj delikatnie widelcem (nie ugniataj dłonią), a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Gotowe!

 

Sałatka „Witamina”, świetnie smakuje jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do każdego dania mięsnego w towarzystwie ziemniaków. Smacznego!
error: Content is protected !!