Zalety śliwek dla układu trawiennego są powszechnie znane. Śliwki często wykorzystuje się w domowych ciastach, dżemach i marmoladach. Powidła śliwkowe to obowiązkowy składnik każdej dobrej kuchni, nawet polskich bigotów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyte śliwki należy wydrążyć, a cukier rozpuścić w wodzie w rondelku żaroodpornym.
Doprowadzić syrop do wrzenia, a następnie dodać do niego śliwki. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około pół godziny. Syrop należy pozostawić na kuchence, często mieszając. Gdy syrop zgęstnieje, odstawić go do ostygnięcia.
Następnie zanurzyć śliwki w syropie. Podgrzać masę na małym ogniu. Pozostawić syrop do ostygnięcia na 30 minut, a następnie wyjąć śliwki. Kontynuuj ten proces kilka razy, aż śliwki staną się miękkie i błyszczące. Na koniec dodaj do syropu kwasek cytrynowy.