Sernik z makiem – Ten sernik nie ma sobie równych. Zawsze króluje na moim stole.
51 405
Dostałam ten przepis od kuzynki. Od tamtej pory zawsze zachwyca mój stół podczas każdej uroczystości. Delikatne i nieziemsko pyszne nadzienie zaspokaja podniebienie nawet najbardziej wymagającego łakomczucha. Najważniejsze w tym przepisie jest jednak to, że przygotujesz je szybko z łatwo dostępnego, minimalnego zestawu produktów. Gwarantuję, że już zawsze będzie także na twoim stole…
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
90 g masła
-
80 g cukru
-
190 g mąki
-
szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
-
60 g masła
-
90 g cukru
-
450 ml mleka
-
100 g maku
-
1 jajko
-
150 g twarogu
-
90 g kaszy manny
-
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Do garnka wlej mleko, masło, cukier i mak. Wymieszaj dokładnie trzepaczką i doprowadź do wrzenia.
2. Do gorącej masy, stopniowo dodawaj kaszę mannę, ciągle mieszając. Potem zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia na 20 min.
3. W wygodnej misce wymieszaj twaróg z jajkiem i szczyptą soli. Zblenduj wszystko na gładką, jednolitą masę.
4. Następnie do masy twarogowej dodaj przygotowaną wcześniej masę z makiem i kaszą manną i dokładnie wymieszaj. Masa musi być gładka.
5. Teraz przygotuj ciasto kruche. Wymieszaj mąkę z masłem, cukrem i szczyptą soli. Zagnieć ciasto.
6. Do okrągłej formy ze zdejmowanymi bokami (o średnicy ok. 18 cm.), wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż 3/4 ciasta przykrywając całe dno. Potem wlej i równomiernie rozprowadź masę twarogowo-makową. Lekko ubij. Wierzch posyp równomiernie na całej powierzchni, pozostałą częścią ciasta.
7. Piecz sernik przez 45-50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowość ciasta wskaże jego rumiany wierzch.
8. Uwaga! Ciasto musi całkowicie wystygnąć w formie. Dopiero potem można wyjąć je z formy i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Smacznego!