Sernik Lwowski – świetnie pasuje na każdą okazję. Jego smak zachwyci każdego.

Poniżej znajdziesz przepis na idealny deser czyli sernik Lwowski . Jego przygotowanie jest szybkie oraz banalnie proste.

 

Potrzebne składniki są bardzo łatwo dostępne. Tak przygotowane ciasto, zachwyci nie jedno podniebienie.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 3 jajka
  • Cukier waniliowy
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • Cytryna
  • 150 g cukru pudru
  • Łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Do dekoracji posypki

 

SPOSÓB WYKONANIA:
1.Z wiaderka przełóż do miski twaróg, następnie dodaj cukier waniliowy, cukier oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przygotowanej masy dodaj skrobię, następnie wymieszaj.

 

2. Na tarce zetrzyj dokładnie skórkę z cytryny. Przez 5 minut w gorącej wodzie namocz rodzynki. Po upływie tego czasu dodaj do przygotowanej masy namoczone rodzynki oraz startą skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.

 

3. Na blachę połóż papier do pieczenia, następnie wlej na nią przygotowaną masę. Dokładnie rozprowadź masę serową na całej powierzchni blachy. Piecz przez 45 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stopni. Gdy czas się skończy wyłącz piekarnik, lecz przez około 10 minut nie otwieraj drzwiczek.

 

4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i zostaw do ostygnięcia. Przygotuj teraz polewę. W rondelku roztop masło, następnie stopniowo dodawaj cukier. Dokładnie wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej oraz gładkiej konsystencji. Następnie dodaj śmietanę i całość zagotuj.

 

5. Dodaj kakao i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty. Pamiętaj, że polewa nie może się zagotować. Przygotowaną polewą polej cały sernik. Jako dekoracji użyj kolorowej posypki i przechowuj przez 5-6 godzin w lodówce. Życzę Smacznego!

error: Content is protected !!