Salsa meksykańska- każdy się nią zachwyca przez długi czas.

Podczas imprezy ze znajomymi prawdziwą furorę robiła szybka, pikantna oraz smaczna salsa meksykańska. Z dodatkiem nachosów smakuje jeszcze lepiej.

 

Parę lat temu dostałam ten przepis od mojej znajomej jednak okazji nie miałam , aby go przygotować. Salsa ta idealnie pasowała do imprezy , którą jakiś czas temu organizowałam. Goście byli bardzo zachwyceni i wszyscy chcieli ten przepis. Obojętnym wobec siebie salsa nie zostawi nikogo. Zapraszam na przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 500 g pomidorów
  • Pół limonki
  • 150 g cebuli
  • 2 pęczki kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Do smaku sól
  • 1 papryczka chili
  • Do smaku cukier
  • Do smaku mielony czarny pieprz

 

WYKONANIE:

1.Na patelni z dodatkiem oleju usmaż obrane oraz posiekane cebule i czosnek.

2. Zaparz pomidory, ze skórki obierz , gniazda nasienne dokładnie usuń, następnie w drobną kostkę pokrój. Odlej nadmiar soku, dodaj również na patelnię do cebuli oraz czosnku. Do smaku dopraw pieprzem, cukrem oraz solą. Dodaj następnie pomidory pokrojone oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość dokładnie wymieszaj.

3.Sok z limonki dodaj na sam koniec i przez 3 minuty na małym ogniu gotuj.

4. Dodaj kolendrę posiekaną, dokładnie wymieszaj, następnie z ognia zdejmij. Do całkowitego wystygnięcia odstaw. To wszystko!

 

Przed podaniem w lodówce schładzaj salsę. Do chrupiących nachosów podawaj. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!