Sałatka z jabłkiem i łososiem – pięknie wygląda i cudownie smakuje. Nikt nie jest w stanie jej się oprzeć

Taką sałatkę jadłam u mamy mojego przyjaciela i nazwano ją „jabłko”. Na początku myślałam, że ta sałatka będzie wyglądać jak prawdziwe jabłko. Koniecznie musiałam poprosić ją o przepis. Wyszło, że są to inne składniki niż wcześniej myślałam.

 

Już od wielu lat mam ten przepis na sałatkę ,,Jabłkową”. Przez pewien czas próbowałam nowych przepisów. Ostatnio wróciłam do przepisu na sałatkę z dodatkiem różowego łososia i jabłek. Więc to co stare  jest jednak najlepsze.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 250 g różowego łososia
  • Pół cebuli
  • 3 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • Jabłko
  • Majonez do smaku
  • Zioła do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Na sam początek ugotuj marchew, ziemniaki oraz jajka.

 

2.Ości usuń z różowego łososia, następnie włóż na dno do salaterek. Na rybę połóż majonez. Posiekaj cebulę i połóż na rybę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach ziemniaki, połóż kolejną warstwę i posól. Po raz kolejny połóż warstwę majonezu.

3.Obierz jabłko , następnie zetrzyj je oraz ułóż kolejna warstwę.

4.Dokładnie obierz jajka, następnie oddziel białka od żółtek , na drobnej tarce zetrzyj białka. Na wierzch jabłek połóż białka i posmaruj je majonezem, ugotowane marchewki zetrzyj również na tace i połóż na białka. Posmaruj je majonezem.

5.Jako ostatnią warstwę użyj zmiażdżonych żółtek. Jako dekoracji użyj szczypiorku.

 

Do przygotowania tej sałatki używaj wysokiej jakości ryby. Smak tej sałatki jest słodko-kwaśny. Owoce korzystnie podkreślą smak sałatki , będzie ona kwaskowa oraz świeża.

error: Content is protected !!