Rolada na dwa sposoby – bez mięsa lub z mięsem – pyszna zawsze wychodzi- Świetnie pasuje na co dzień jak i na danie Świąteczne.

Idealnie na stół Świąteczny nadaje się ta pyszna rolada. Na różne sposoby można ją przygotowywać bez mięsa lub z mięsem. Prosty przepis nie tylko na Święta .

 

Uzupełnieniem niedzielnego obiadu jest przygotowanie pysznej oraz wyjątkowej rolady. Moja rodzina je ją bez dodatków, pokrojona znika w szybkim czasie. Od święta przygotowujemy tradycyjną roladę, ale również w inne pory roku też lubimy ją zjeść.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 2 jajka
  • 5-6 rogali ( najlepiej starszych podsuszonych delikatnie)
  • 70 g masła
  • Oliwki
  • 1 mniejsza cebula
  • Natka pietruszki
  • Bazylia
  • Szczypior
  • 2 ząbki czosnku
  • Mleko ( aby zamoczyć rogaliki )
  • Odrobina octu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Vegeta
  • Sól
  • Czarny pieprz, majeranek, oregano
  • Mięso wędzone, szynka (dodatkowo)

 

WYKONANIE:

1.Drobnopokrój cebulę, odrobiną octu ja polej oraz ziołami przypraw. Na patelni ja podsmaż , aż złocisty kolor uzyskasz. W mleku zamocz w drobną kostkę pokrojone rogale. Posyp oregano, ziołami, solą oraz gałką muszkatołową.

2. Dwa ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i do rogali dodaj. Gdy zdecydowałaś się na szynkę lub mięso wędzone to do reszty składników możesz je dodać. Do przygotowanej masy dodaj cebulę oraz dwa jajka.

 

3.Zmiksuj całość, do worków je włóż , które następnie zwiąż. W przygotowanym naczyniu do pieczenia umieść związane worki, a następnie wlej do niego wodę. Przez 15 minut gotuj z jednej strony, przełóż później na drugą. Naczynie nie przykrywaj, aby nie pękło wypełnienie.

 

Po ugotowaniu odstaw, aby ostygło, a później możesz pokroić. Tak przygotowana przekąska, świetnie smakuje również na zimno. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!