Pyszne tiramisu- wystarczy 5 składników, a smak będzie rewelacyjny.

 

SKŁADNIKI:
  • 100 gram orzechów włoskich
  • 300 gram biszkoptów
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 ml mleka skondensowanego
  • Cytryna

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Orzechy włoskie i biszkopty mocno rozdrobnij. Możesz użyć blendera lub woreczka z wałkiem bądź tłuczkiem( pamiętaj ,aby ciasteczka nie były za bardzo rozdrobnione). Wyciśnij cytrynę, uważając , żeby pestki nie wpadły.

2. Za pomocą miksera ubij śmietanę. Gdy śmietana jest już ubita, to stopniowo dodawaj mleko skondensowane i miksuj przez około 2 minuty. Nie przerywając ubijania dodawaj powoli sok z cytryny.

 

3. W naczyniu żaroodpornym , na blaszce lub w pucharku możesz układać warstwy. Zależy w jakim naczyniu chcesz zrobić. Warstwa na samym dole najlepiej jak by była z orzechów i biszkoptów, następnie przełożyć masą i później po raz kolejny orzechy i biszkopty.

 

Deser ten najlepiej podawać w formie ciasta. Warto spróbować dać inne dodatki. Życzę smacznego!
error: Content is protected !!