Pyszne ciasto bananowe z dodatkiem musu czekoladowego. Nadaje się idealnie , gdy pojawią się niezapowiedziani goście

Masz w domu banany i nie wiesz co z nimi zrobić? To świetnie się składa, poniżej znajdziesz idealny przepis na ciasto bananowe , do którego dodasz także mus czekoladowy.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 250 g mąki
  • 50 g migdałów
  • 125 g masła
  • Jajko
  • 100 g cukru

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 50 g masła
  • 200 g czekolady
  • 2 łyżki rumu
  • 250 ml bitej śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • 3 banany
  • 250 g serka mascarpone lub śmietankowego
  • 50 ml bitej śmietany

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Za pomocą blendera zmiksuj wszystkie migdały. Używając tarki, zetrzyj na małych oczkach do miski zimne masło, po czym dodaj mąkę i dokładnie połącz ze sobą składniki. Następnie dodaj jajko, cukier oraz zmielone migdały. Połącz ze sobą te składniki, po czym wstaw przygotowane ciasto do lodówki na 30 minut.

 

2.Po upływie tego czasu rozłóż ciasto na okrągłej blaszce. Następnie wstaw blaszkę do lodówki i włącz piekarnik.

3.Jak rozgrzany będzie już piekarnik, wyjmij ciasto z lodówki , następnie za pomocą widelca dokładnie całość ponakłuwaj, i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20 minut.

 

4.W małym garnuszku podgrzej 50 ml bitej śmietany z dodatkiem masła. Następnie zdejmij z ognia i wrzuć do garnuszka połamana na małe kawałeczki czekoladę, mieszaj do momentu, aż całkowicie roztopi się czekolada. W misce ubij 250 ml bitej śmietany. W kolejnej misce połącz ze sobą serek mascarpone z rumem oraz cukrem pudrem. Do wymieszanych składników dodaj wystygnięty krem czekoladowy oraz ubitą na sztywno bitą śmietanę.

 

Upieczone ciasto posmaruj dokładnie śmietanką, następnie połóż pokrojone banany po czym przykryj całość przygotowanym kremem czekoladowym. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

error: Content is protected !!