Pyszna zapiekanka z ziemniakami- w bardzo szybki sposób otrzymasz niesamowite danie, którym Twoja rodzina będzie zachwycona

Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na zapiekane, która swoim pysznym smakiem zachwyci nie jedno podniebienie. Potrzebne składniki są łatwo dostępne, a co najważniejsze nie drogie. W bardzo szybki sposób przygotujesz banalnie prosty obiad , wiec zapraszam na przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 90 g topionego sera
  • 4 pieczarki
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • 100 g twardego sera
  • Olej roślinny
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • Włoskie zioła, sól oraz pieprz
  • 100 ml wody

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Obierz, następnie bardzo drobno pokrój cebulę, po czym podsmaż ją na patelni z dodatkiem oleju. Umyte oraz osuszone ręcznikiem papierowym piersi z kurczaka pokrój na małą kosteczkę, następnie dożuć je do podsmażonej cebuli. Do smaku przypraw włoskimi przyprawami oraz solą. Całość smaż około 4-5 minut, pamiętając aby co jakiś czas dokładnie przemieszać.

2.Na małe kawałki pokrój ulubiony ser. Wlej odrobinę oleju na patelnię , następnie dodaj śmietanę oraz pokrojony ser. Gotuj, aż całkowicie roztopi się ser. Do przygotowanego sosu dodaj podsmażoną cebulę oraz piersi z kurczaka.

3. Pod przykryciem przez kilka minut podsmażaj całość. Ten czas możesz wykorzystać na pokrojenie grzybów. Na kolejna patelnie wlej trochę oleju po czym podsmaż pokrojone grzyby, które przypraw solą. Pokrój cebulę w półpierścienie i dodaj ją do podsmażonych pieczarek.

 

4.Przełóż do miski pokrojone w większe krążki obrane ziemniaki. Następnie dodaj do miski przyprawy takie jak sól, mielony czarny pieprz, zioła włoskie oraz polej odrobiną oleju, po czym całość bardzo dokładnie wymieszaj, aby ziemniaki były pokryte przyprawami. Posmaruj naczynie żaroodporne olejem, następnie układaj zapiekankę warstwami. Na dnie układaj ziemniaki, kolejna warstwą będą podsmażone pieczarki wraz z cebulą.

5.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przygotowane ziemianki przez 20 minut. W tym czasie możesz przygotować sos. Do miski wlej kwaśną śmietanę oraz wodę i do smaku przypraw włoskimi ziołami oraz solą dokładnie połącz ze sobą składniki za pomocą trzepaczki.

6. Po tym czasie wyjmij naczynie i przelej do niego przygotowany sos, po czym piecz przez kolejne 10-15 minut. Potem wyjmij naczynie i przełóż do niego mieszankę z kurczakiem.

 

Całość posyp ulubionym startym serem i piecz przez 10-15 minut , aż całkowicie rozpuści się ser. Jako dodatku możesz użyć posiekanego koperku. Smacznego!

error: Content is protected !!