Ptasie mleczko bez pieczenia – Delikatny i puszysty jak chmurka deser, który zachwyci każdego bez wyjątku. Przygotujesz go w zaledwie kilka minut

Delikatny i puszysty jak chmurka deser, który rozpływa się w ustach od pierwszego kęsa. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie, zachwyci każdego bez wyjątku. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 260 ml wody,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g masła,
  • 12 g żelatyny,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 białka jajek,
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego.

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania syropu cukrowego: W małym garnuszku, na małym ogniu, gotuj przez 15 minut 4 łyżki wody z 4 łyżkami cukru. Gotowy syrop odstaw do wystygnięcia.

2. W tym czasie, rozpuść żelatynę w szklance wody i odstaw na godzinę.

 

3. W wygodnej misce, ubij białka jajek na sztywno, a następnie nie przerywając ubijania, dodaj kwasek cytrynowy i syrop cukrowy.

4. Rozpuszczoną wcześniej żelatynę podgrzej, ale nie gotuj. Ciepłą, dodawaj stopniowo do ubitych białek, nie przerywając ubijania.

 

5. Masło z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wyłóż do formy. Kiedy wystygnie, wstaw do lodówki na 15 minut.

6. Na warstwie schłodzonej czekolady, wyłóż masę białkową i ponownie wstaw do lodówki. Gotowe!

 

Ptasie mleczko przed podaniem, udekoruj listkami mięty. Smacznego!

error: Content is protected !!