Przekąski przygotowane w kwadrans- w szybkim czasie znikają z talerzy. Rewelacyjnie pasują na każdą okazję.
Lubisz jeść tortille? Szukasz sprawdzonych przepisów na jej przygotowanie? Poniżej znajdziesz kilka przepisów na wykonanie tortilli z pysznymi nadzieniami!
Świetnym rozwiązaniem jest przekąska z tortilli na obiad lub kolację albo przekąska w szkole bądź w pracy, a nawet na spotkanie ze znajomymi.
Tortilla połączona z różnymi nadzieniami
Ryba w pysznym sosie własnym
W misce wymieszaj rozgniecioną 1 puszkę ryby z majonezem , koprem oraz dodaj 200 g twardego, startego sera. Zawiń tortillę z przygotowanym nadzieniem, następnie odstaw na bok na 10-15 minut.
Nadzienie z fileta z kurczaka
Ugotuj 350 g fileta, następnie na cienkie paski go pokrój. Używając tarki z dużymi oczkami , zetrzyj 2 kawałki roztopionego sera. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz, następnie do uzyskania lepszego smaku dodaj świeże zioła.
Nadzienie z twarożku
W misce wymieszaj 200 g twarogu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 30 g śmietany, sól oraz koper do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz.
Nadzienie z fasoli
Ugotuj 200 g fasoli, następnie używając maszynki dokładnie całość zmiel. Obierz oraz pokrój w kosteczkę dużą cebulę, potem na maśle ją podsmaż. Przeciśnij przez praskę dwa ząbki czosnku, do smaku dodaj również sól. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz.
Nadzienie z dodatkiem paluszków krabowych (surimi)
Do miski przenieś drobno pokrojonego świeżego ogórka, 250 g surimi, oraz na dużych oczkach starte dwa jajka. Do smaku przypraw ulubionymi ziołami, solą oraz dodaj majonez, całość mieszaj do połączenia się składników.
Nadzienie z szynką oraz serem
W misce wymieszaj 200 g pokrojonej drobno szynki oraz 200 g startego sera. Do nadzienia dodaj cienko pokrojone w plastry dwa ogórki . Dodaj majonez, następnie całość wymieszaj.
Nadzienie warzywne
Używając tarki zetrzyj dwa świeże ogórki oraz marchew, następnie połącz je z majonezem. W pół pierścienie pokrój dokładnie pomidora. Do tortilli nałóż przygotowane nadzienie, a pokrojonego pomidora układaj na górę tortilli.
Nadzienie z bakłażana
Obierz ze skórki dokładnie bakłażana, następnie na cienkie paski w wzdłuż go pokrój, posyp solą i na 20 minut odstaw na bok. Pod bieżącą wodą opłucz każdy kawałek bakłażana, aby go osuszyć użyj ręcznika papierowego. Na patelnię wlej olej roślinny i smaż z każdej strony przygotowanego bakłażana.
Bakłażan pieczony
Na tortilli układaj ładnie upieczone bakłażany i dokładnie śmietaną je posmaruj. Kolejną warstwą będzie pokrojony pomidor. Jeżeli lubisz to dodaj także czosnek.
Nadzienie z wędzonego fileta z kurczaka
Zetrzyj do miski 3 ogórki kiszone oraz trzy ugotowane ziemniaki. Do startych warzyw dodaj zielony groszek, drobno pokrojony wędzony filet oraz majonez. Całość wymieszaj dokładnie.
Nadzienie z pieczarkami oraz cebulą.
Na patelnię wlej olej roślinny i podsmaż na nim pokrojoną cebulkę oraz 200 g pokrojonych pieczarek. Do ostudzonego farszu dodaj posiekany koper oraz 100 g startego twardego sera. Całość dokładnie wymieszaj.
Nadzienie z łososiem
Serkiem śmietankowym dokładnie posmaruj całą powierzchnię tortilli. Później połóż na niej liście kapusty pekińskiej lub sałaty. Na jednym kawałku tortilli połóż paluszki krabowe (surimi), obok tego rozłóż łososia , na końcu połóż straty ser. Tak poukładane składniki zwiń w rulon, następnie na małe kawałki pokrój.
Na śniadanie tortilla na słodko
Tortille posmaruj twarożkiem , na to połóż ulubiony dżem lub poukładaj dowolne owoce. Do uzyskania chrupkości smaż tortille na suchej patelni z obu stronach.
Tortilla zapiekana z nadzieniem z mięsa mielonego.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
1 kg mięsa mielonego
-
4 placki tortilli
-
8 pomidorów
-
3 jajka
-
400 g twardego sera
-
Świeże zioła
-
Do smaku sól oraz pieprz
WYKONANIE:
1.Na patelni podsmaż mięso przyprawiając je solą oraz pieprzem. Później w cienkie półpierścienie pokrój dokładnie umyte pomidory. Na przygotowane placki tortilli połóż podsmażone mięso.
2.Startym serem dokładnie posyp mięso, następnie poukładaj pokrojone pomidory, a na koniec posyp ulubionymi ziołami. Tak przygotowane tortille z nadzieniem dokładnie zwiń w rulon. Formę do pieczenia posmaruj masłem, następnie układaj przygotowane tortille i ubitym jajkiem posmaruj każdy kawałek tortilli.
3. Na tortillę wylej pozostałą masę jajeczną. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-20 minut.
Upieczone rolki z tortilli pozostaw do ostygnięcia, następnie możesz je podawać. Życzę smacznego!