Z jednej szklanki porzeczek otrzymasz, aż 1,5 litra syropu. Wykorzystać możesz go do domowych deserów, słodzenia lemoniad oraz różnego rodzaju herbat. Koniecznie musisz spróbować tak pysznego domowego syropu.
1.Do garnka włóż umyte porzeczki oraz liście, następnie całość zalej wodą. Całość gotuj na średnim ogniu.
2.Gdy zacznie wrzeć , to koniecznie gotuj jeszcze przez około 10 minut. Po upływie tego czasu , otrzymany sok przecedź za pomocą szmatki. Całość mocno ściśnij.
3.Do otrzymanego soku dodaj odpowiednia ilość cukru. Następnie dodaj także kwasek cytrynowy. Całość gotuj przez 8-10 minut.
4.Do butelek po alkoholu przelej przygotowany syrop. Zakręć szczelnie nakrętkami wszystkie butelki.
5.Syrop w szczelnie zamkniętych butelkach na pewno się nie popsuje. Pamiętaj, aby nie opłukiwać butelek z alkoholu.
6.Zamin otworzysz butelkę z syropem, koniecznie mocno ją wstrząśnij, aby całość się wymieszała. Tak przygotowany syrop będzie smakował idealnie z ulubioną lemoniadą.
Domowej roboty syrop porzeczkowy idealnie nadaje się także do różnego rodzaju deserów. Możemy nim także posłodzić pyszną aromatyczną herbatę. Smacznego!