Porzeczkowy syrop- Nadaje się idealnie na gorące dni. Zapraszam na przepis poniżej

Aby zrobić ten pyszny syrop, koniecznie przygotuj 1 szklankę czerwonej lub czarnej porzeczki.

Z jednej szklanki porzeczek otrzymasz, aż 1,5 litra syropu. Wykorzystać możesz go do domowych deserów, słodzenia lemoniad oraz różnego rodzaju herbat. Koniecznie musisz spróbować tak pysznego domowego syropu.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 80 liści porzeczek
  • 250 ml porzeczek
  • Łyżka kwasku cytrynowego
  • 850 ml wody
  • 1 kg cukru

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Do garnka włóż umyte porzeczki oraz liście, następnie całość zalej wodą. Całość gotuj na średnim ogniu.

2.Gdy zacznie wrzeć , to koniecznie gotuj jeszcze przez około 10 minut. Po upływie tego czasu , otrzymany sok przecedź za pomocą szmatki. Całość mocno ściśnij.

3.Do otrzymanego soku dodaj odpowiednia ilość cukru. Następnie dodaj także kwasek cytrynowy. Całość gotuj przez 8-10 minut.

 

4.Do butelek po alkoholu przelej przygotowany syrop. Zakręć szczelnie nakrętkami wszystkie butelki.

 

5.Syrop w szczelnie zamkniętych butelkach na pewno się nie popsuje. Pamiętaj, aby nie opłukiwać butelek z alkoholu.

6.Zamin otworzysz butelkę z syropem, koniecznie mocno ją wstrząśnij, aby całość się wymieszała. Tak przygotowany syrop będzie smakował idealnie z ulubioną lemoniadą.

Domowej roboty syrop porzeczkowy idealnie nadaje się także do różnego rodzaju deserów. Możemy nim także posłodzić pyszną aromatyczną herbatę. Smacznego!

error: Content is protected !!