Langustynki to pyszne chorwackie placuszki. Do ich wykonania nie trzeba używać drożdży. Przepis.

Pochodzące z Chorwacji placuszki są miękkie i cudownie smakują, a do ich przyrządzenia nie potrzebujesz drożdży.

Każdy chętnie po nie sięgnie, dlatego można je zabierać do pracy i na przyjęcia, będą urozmaiceniem każdego spotkania. Sprawdź, jak zrobić langustynki!

Składniki:

  • 300 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta cukru
  • olej do smażenia

Zabieramy się do pracy:

Potrzebna będzie CI duża miska. Wlej do niej jogurt, wsyp sól i wymieszaj. Następnie dodawaj sodę i stopniowo cukier. Nie przerywając mieszania wsypuj małymi porcjami mąkę. Najłatwiej będzie wyrabiać ciasto ręcznie, musi być sprężyste, gładkie i nie powinno kleić się do rąk. Na koniec zrób z niego rulon i pokrój go na równe kawałki.

Z krążków formuj bułeczki i odkładaj na talerz lub deskę obsypaną mąką. Owiń całość folią spożywczą i odstaw na kilka minut. Po tym czasie każdą bułeczkę kładź na stolnicy lub blacie, a następnie rób z nich płaskie placki, wielkości dna patelni, na której będą smażone. Rozgrzej olej, musi być bardzo gorący. Kładź na nim placki, smaż do zrumienienia i odwracaj na drugą stronę.

Kiedy już zezłocą się z obu stron, zestawiaj je z patelni i kładź na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

error: Content is protected !!