Pierogi z dodatkiem ziemniaków oraz boczku- Na długi czas Twoi bliscy zapamiętają tak wspaniałe połączenie smaków.

Jakiś czas temu dowiedziałam się o genialnych pierogach z dodatkiem ziemniaków oraz boczku , i teraz bardzo często pojawiają się na moim stole.

 

Moim bliskim one bardzo smakują i znalazły się na pierwszym miejscu na liście ulubionych dań obok pierogów ruskich oraz mięsnych. Sekretem jest łatwość przygotowania oraz doskonałe połączenie składników, które na pewno w swojej kuchni znajdziesz. Na przygotowanie idealnego ciasta jest również świetny sposób. Koniecznie musisz spróbować, a przekonasz się ,że warto!

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO:
  • 3 szkl mąki
  • 50 g masła
  • Łyżeczka soli
  • 100-150 ml gorącej wody
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 kg ziemniaków
  • Do smaku sól oraz pieprz
  • 2 cebule

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Umyte oraz obrane ziemniaki na drobnych oczkach zetrzyj.

2. W kostkę pokrój obraną cebulę oraz boczek. Na początek podsmaż na rozgrzanej patelni boczek na złoty kolor, potem podsmaż cebulę. Dodaj później ziemniaki , smaż do momentu gdy zmiękną ziemniaki oraz całkowicie odparuje woda .Przygotowane nadzienie dopraw do smaku pieprzem oraz solą , następnie wymieszaj dokładnie całość i do wystygnięcia odstaw na bok.

 

3. Czas na przygotowanie ciasta: Wsyp mąkę do miski, następnie dodaj żółtko, jajka, masło oraz sól. Dokładnie wymieszaj , następnie stopniowo dolewaj wody i zagniataj jednocześnie na jednolite, oraz gładkie ciasto. Folią spożywczą owiń przygotowane ciasto, następnie na 15 minut odstaw na bok.

4.Po upływie tego czasu, rozwałkuj ciasto, gdy klei się za bardzo do blatu to mąką je lekko posyp. Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta kółka. Na wyciętym kółku nałóż farsz i sklejaj tak jak tradycyjny pierogi.

 

5.Przygotowane pierogi gotuj w osolonej, wrzącej wodzie, gdy wypłyną na wierzch gotuj jeszcze przez minimum 3 minuty.

6.Bezpośrednio wyjęte z wody podawaj pierogi, możesz okrasić je podsmażonym boczkiem z cebulką lub podsmaż pierogi na patelni. To wszystko!

Gdy zostały Ci jeszcze jakieś ugotowane pierogi, to pamiętaj aby przechowywać je w chłodnym miejscu, a najlepiej w lodówce.

 

Tak przygotowane pierogi na pewno zostaną z Toba na dłużej , tak jak smak pierogów ruskich, mięsnych, z kapustą oraz grzybami, owocami, serem , a nawet teraz popularnym szpinakiem. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!