Pieczone Jabłka z Twarogiem – Delikatne, aksamitne nadzienie nie da o sobie zapomnieć.
3 563
Czy wiesz, że jabłka zachowują wszystkie swoje korzystne właściwości nawet po obróbce cieplnej?
Pieczone jabłka są wchłaniane znacznie lepiej niż świeże, normalizują metabolizm węglowodanów, wzmacniają odporność, usuwają toksyny i zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Z pysznym, delikatnym nadzieniem twarożkowym zachwycisz zarówno domowników, jak i niespodziewanych gości. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
4 jabłka
200 g twarogu
50 g cukru
50 g rodzynek
1 jajko
1 łyżka kaszy manny
wanilia lub cynamon do smaku
olej do smarowania naczynia do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj jabłka i dokładnie usuń nasiona ze środka, robiąc wgłębienie.
2. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj jajko, cukier, rodzynki, wanilię i kaszę mannę. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
3. Wydrążone w jabłkach miejsce wypełnij nadzieniem. Ułóż w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub blaszce, pokrytej papierem do pieczenia.
4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut (do miękkości).
5. Upieczone, aromatyczne jabłka podawaj ze śmietaną lub cukrem pudrem.