Owsiana szarlotka – Zawsze ją jem kiedy mam na to ochotę i bez żadnych wyrzutów sumienia.

Każdy lubi zjeść coś smacznego. Jednak gdy pomyślimy , że nasza waga się powiększy to od razu rezygnujemy z jedzenia słodyczy. W końcu znalazłam idealny przepis na coś słodkiego , co nie zaszkodzi naszej sylwetce. Szarlotka owsiana jest świetnym pomysłem. Ten niskokaloryczny deser jest rewelacyjny.

 

W oryginalnym przepisie występuje cukier. Zamiast cukru użyj miodu lub innego zdrowego słodzika. W tym przepisie jest więcej jabłek niż ciasta. Wtedy ciasto owsiane jest delikatne oraz soczyste. Jabłka pokrop sokiem z cytryny , wtedy nie zmienią swojego koloru. No to co, do dzieła?

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 120 g masła
  • 160 g cukru
  • 3 jajka
  • Łyżeczka soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g płatków owsianych
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • Cytryna

 

WYKONANIE:

1.Miękkie masło połącz z solą oraz cukrem. Dokładnie przez 5 minut ubijaj. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej oraz jednolitej konsystencji.

2.Do mąki dodaj proszek do pieczenia, cynamon oraz płatki owsiane. Dodaj do tego płynną mieszankę i dokładnie wymieszaj za pomocą szpatułki sylikonowej. Ciasto powinno być lekkie. Obierz oraz pokrój w drobną kostkę jabłka. Skrop je lekko sokiem z cytryny. Skórkę z cytrynu zetrzyj oraz dodaj do ciasta. Jabłka również dodaj do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

Przygotuj formę o wymiarach 26 cm i posmaruj ją masłem, następnie wlej ciasto i dokładnie wygładź. Ciasto piecz przez 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Wykałaczką sprawdź gotowość ciasta.

error: Content is protected !!