W oryginalnym przepisie występuje cukier. Zamiast cukru użyj miodu lub innego zdrowego słodzika. W tym przepisie jest więcej jabłek niż ciasta. Wtedy ciasto owsiane jest delikatne oraz soczyste. Jabłka pokrop sokiem z cytryny , wtedy nie zmienią swojego koloru. No to co, do dzieła?
1.Miękkie masło połącz z solą oraz cukrem. Dokładnie przez 5 minut ubijaj. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej oraz jednolitej konsystencji.
2.Do mąki dodaj proszek do pieczenia, cynamon oraz płatki owsiane. Dodaj do tego płynną mieszankę i dokładnie wymieszaj za pomocą szpatułki sylikonowej. Ciasto powinno być lekkie. Obierz oraz pokrój w drobną kostkę jabłka. Skrop je lekko sokiem z cytryny. Skórkę z cytrynu zetrzyj oraz dodaj do ciasta. Jabłka również dodaj do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotuj formę o wymiarach 26 cm i posmaruj ją masłem, następnie wlej ciasto i dokładnie wygładź. Ciasto piecz przez 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Wykałaczką sprawdź gotowość ciasta.