Miękka i soczysta rolada z mięsa mielonego: tak robiła ją moja babcia. Kiedy podaję ją na talerzu, rozmowy cichną.

Jest to wspaniały przepis na roladę, którą można podgrzać lub schłodzić. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna.

Ważne jest, abyś mógł ją przygotować, a następnie włożyć do zamrażarki. W odpowiednim momencie wyjmij ją i włóż do piekarnika. W krótkim czasie na stole pojawi się pyszny obiad.

Potrzebne będą:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 ml mleka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Ulubione przyprawy do wypróbowania (zioła prowansalskie, słodka papryka).
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Nadzienie:

  • Musztarda (lub Ketchup)
  • tarty ser

Dodatkowo:

  • Kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Mięso najlepiej ugotować wieczorem lub dzień wcześniej. Wymieszaj mięso mielone z niewielką ilością mleka (ok. 100 ml), przyprawami, czarnym pieprzem i 2-3 ząbkami czosnku. Wstaw do lodówki. Do mięsa można dodać sól.

Następnego dnia podziel mięso na dwie części. Z mięsa uformować płaskie prostokątne placki i posmarować musztardą. Posypać tartym serem.

Delikatnie zwijać w rulony.

Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie posmaruj wierzch kwaśną śmietaną. Piec w temperaturze 200° przez około 45 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!