Delikatny kurczak marynowany w sosie jogurtowo-czosnkowym: Dwa w jednym – nie trzeba smażyć. Wszyscy chwalą

Na szybki i smaczny posiłek świetnie nadaje się kurczak w sosie jogurtowo-czosnkowym. Ten przepis jest łatwy do przygotowania i bardzo smaczny.

Składniki:

  • 600g piersi z kurczaka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 5 dużych pieczarek
  • 3 duże ziemniaki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (60ml)
  • 1 szczypiorek
  • Sól i czarny pieprz
  • Czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • Trochę sera cheddar lub mozzarella

Piersi z kurczaka należy umyć i osuszyć. Jedną stronę należy naciąć w kratkę.

Następnie przygotuj marynatę, którą obtoczysz kurczaka. W misce wymieszać jogurt naturalny, przyprawy wymienione w składnikach, oliwę z oliwek, musztardę i czosnek.

Aby obtoczyć kurczaka w marynacie, zanurzyć go w niej. Następnie pokroić cebulę i ziemniaki. Posiekać pieczarki.

Następnie przygotować blachę do pieczenia, na której ułożyć cebulę, ziemniaki i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.

Na warzywach ułożyć piersi z kurczaka. Piec całe danie przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posypać serem na wierzchu pieczeni i zapiekać jeszcze około 20 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!