Najczęściej przygotowywanym mięsem jest kurczak, którego możesz przyrządzić na wiele równych sposobów.
Poniżej znajdziesz przepisy na pyszne marynaty, które idealnie nadają się do mięsa z kurczaka. Teraz Twój obiad będzie miał różne pyszne odsłony.
Marynata piwna:
SKŁADNIKI:
-
200 ml piwa
-
200 ml sosu sojowego
-
150 g miodu
-
2 ząbki czosnku
-
Szczypta czerwonej papryki
-
Gałązka rozmarynu
WYKONANIE:
1.Na samym początku przez praskę przeciśnij czosnek. Resztę składników wymieszaj z czosnkiem. Przygotowanego kurczaka zalej gotową marynatą, następnie przechowuj w lodówce przez całą noc.
Na pewno każdemu z Twojej rodziny lub przyjaciół posmakuje kurczak w marynacie piwnej i będą prosić Cię o ten wspaniały przepis.
Marynata ostra
Za pomocą pięciu składników otrzymasz pyszną oraz bardzo prostą marynatę. Idealnie nadaje się dla osób, które lubią pikantne potrawy.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
3 ząbki czosnku
-
30 ml soku z cytryny
-
Cebula
-
Do smaku pieprz
-
Sól
WYKONANIE:
Czosnek oraz cebulę bardzo drobno posiekaj. Do posiekanych warzyw dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Do przygotowywanej marynaty dodaj również sok z cytryny.
Przygotowanego kurczaka zalej gotową marynatą i przechowuj w lodówce minimum 6 godzin (Najlepiej przechowywać przez całą noc).
Upieczony kurczak w ostrej marynacie zachwyci swoim smakiem całą Twoją rodzinę.
Marynata winna:
Warto eksperymentować podczas przygotowywania marynat z użyciem alkoholu. W tym przepisie użycie wina jest idealnym rozwiązaniem.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
400 ml wytrawnego czerwonego wina
-
Gałązka rozmarynu
-
Do smaku suszony tymianek, sól oraz pieprz
-
8 łyżek oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Przepis poniżej jest naprawdę prosty. Połącz ze sobą wszystkie potrzebne składniki.
Zamarynowane mięso pozostaw przez 30 minut w temperaturze pokojowej. Przygotowanego kurczaka możesz na przykład upiec w piekarniku.
Marynata włoska
We włoskim domu na pewno zjesz tak przygotowane mięso.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
25 ml soku z cytryny
-
Łyżeczka czosnku w proszku
-
Do smaku wytrawne zioła włoskie, sól oraz pieprz
-
5 łyżek oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Dokładnie pokrój w plastry fileta z kurczaka. Posyp mięso wszystkimi przyprawami, następnie polej sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
Połącz mięso z przygotowaną mieszanką i zostaw na 30 minut, aby mięso się zamarynowało. Według gustu przygotuj resztę marynaty.
Najważniejszymi składnikami tej marynary jest oliwa z oliwek oraz włoskie zioła.
Dzięki tak przygotowanej marynacie Twoja rodzina oraz bliscy skosztują nowy smak z włoskiej kuchni. Życzę smacznego!