Kurczak gyros – Aromatyczne, soczyste i smaczne mięso, które przygotujesz w piekarniku. Doskonałe na obiad dla całej rodziny

Banalnie prosty w przygotowaniu przepis na kurczaka gyros, polecam wszystkim miłośnikom pysznych, oryginalnych i szybkich dań mięsnych oraz zapracowanym Paniom domu.

 

Aromatyczny i soczysty kurczak w tej marynacie, to prawdziwa uczta kulinarna dla Twoich bliskich. Doskonale smakuje w towarzystwie ulubionych dodatków i zestawem surówek z świeżych warzyw. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI: (dla 4 osób)
  • 4 filety drobiowe
  • 200 ml śmietanki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka koperku
  • przyprawa „gyros”
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filety z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój je mniejsze kawałki.

2. Przełóż pokrojonego fileta do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

 

3. W misce, wymieszaj  czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę, przyprawę do gyrosa oraz musztardę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, rozmarynem i koperkiem. Marynatą zalej mięso w naczyniu.

 

4. Dokładnie wymieszaj mięso w przyprawach, a następnie przykryj naczynie folią aluminiową.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 40-50 minut. Gotowość możesz sprawdzić drewnianym patyczkiem lub wykałaczką.

 

Jeśli jednak lubisz chrupiące kawałki mięsa, na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmij folię. Smacznego!
error: Content is protected !!