Ten przepis dostałam od przyjaciółki 40 lat temu. Te klopsiki rozpływają się w ustach.
Dobre przepisy można adaptować, nawet po upływie czasu. Jednym z przykładów jest przepis na klopsiki z sosem pomidorowym.
Jest to pyszne danie, które nigdy nie wychodzi z mody i za każdym razem smakuje wyśmienicie. Danie to świetnie nadaje się na obiad. Można je podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem. Można je uzupełnić dodając świeże lub gotowane warzywa.
Na klopsiki potrzebujemy następujących składników:
- 500g mięsa mielonego
- 3 jajka,
- ryż biały 500g
- 2 łyżki mąki
- Pół łyżeczki majeranku
- Sól i pieprz według uznania
Sos pomidorowy:
- 300g koncentratu pomidorowego
- 1 cebula,
- 100 mililitrów mleka
- 5 goździków,
- Do smaku dodać odrobinę soli lub cukru.
Sposób przygotowania:
Połączyć surowe mięso mielone i ugotowany (ostudzony), ryż. Następnie dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wyrobić na gładką masę, a następnie uformować kulki. Zanurz ręce w ciepłej wodzie, aby zapobiec sklejaniu się klopsików.
Do dużego garnka wlej około 2 litrów wody. Następnie dodaj posiekaną cebulę, sól i goździki. Gdy woda się zagotuje, do gotującej się wody dodaj klopsiki. Gotuj kulki mięsne przez około 20-25 minut, a następnie odcedź wodę.
Wmieszać koncentrat pomidorowy i mleko. Sos doprawiamy solą. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęścić mąką. Gotować na gazie przez kilka minut, aby sos zgęstniał. Sos podawać z klopsikami lub innymi dodatkami.