Jest to pyszne danie, które nigdy nie wychodzi z mody i za każdym razem smakuje wyśmienicie. Danie to świetnie nadaje się na obiad. Można je podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem. Można je uzupełnić dodając świeże lub gotowane warzywa.
Połączyć surowe mięso mielone i ugotowany (ostudzony), ryż. Następnie dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wyrobić na gładką masę, a następnie uformować kulki. Zanurz ręce w ciepłej wodzie, aby zapobiec sklejaniu się klopsików.
Do dużego garnka wlej około 2 litrów wody. Następnie dodaj posiekaną cebulę, sól i goździki. Gdy woda się zagotuje, do gotującej się wody dodaj klopsiki. Gotuj kulki mięsne przez około 20-25 minut, a następnie odcedź wodę.
Wmieszać koncentrat pomidorowy i mleko. Sos doprawiamy solą. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęścić mąką. Gotować na gazie przez kilka minut, aby sos zgęstniał. Sos podawać z klopsikami lub innymi dodatkami.