Ten przepis dostałam od przyjaciółki 40 lat temu. Te klopsiki rozpływają się w ustach.

Dobre przepisy można adaptować, nawet po upływie czasu. Jednym z przykładów jest przepis na klopsiki z sosem pomidorowym.

 

Jest to pyszne danie, które nigdy nie wychodzi z mody i za każdym razem smakuje wyśmienicie. Danie to świetnie nadaje się na obiad. Można je podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem. Można je uzupełnić dodając świeże lub gotowane warzywa.

 

Na klopsiki potrzebujemy następujących składników:

  • 500g mięsa mielonego
  • 3 jajka,
  • ryż biały 500g
  • 2 łyżki mąki
  • Pół łyżeczki majeranku
  • Sól i pieprz według uznania

 

Sos pomidorowy:

  • 300g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula,
  • 100 mililitrów mleka
  • 5 goździków,
  • Do smaku dodać odrobinę soli lub cukru.

 

Sposób przygotowania:

Połączyć surowe mięso mielone i ugotowany (ostudzony), ryż. Następnie dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wyrobić na gładką masę, a następnie uformować kulki. Zanurz ręce w ciepłej wodzie, aby zapobiec sklejaniu się klopsików.

Do dużego garnka wlej około 2 litrów wody. Następnie dodaj posiekaną cebulę, sól i goździki. Gdy woda się zagotuje, do gotującej się wody dodaj klopsiki. Gotuj kulki mięsne przez około 20-25 minut, a następnie odcedź wodę.

 

Wmieszać koncentrat pomidorowy i mleko. Sos doprawiamy solą. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęścić mąką. Gotować na gazie przez kilka minut, aby sos zgęstniał. Sos podawać z klopsikami lub innymi dodatkami.

 

Ten przepis jest świetny na szybki i łatwy obiad dla całej rodziny. Ciesz się pysznym smakiem z ulubionymi dodatkami. To danie będzie strzałem w dziesiątkę. Zmniejsz ilość goździków, jeśli sos jest zbyt słodki. Smacznego!

error: Content is protected !!