To połączenie ogórków kiszonych, jajka i pysznej sałatki powali Cię na kolana. To mój ulubiony przepis na każdą okazję.

Dziś chcę przygotować coś z jajkami. Są one bogate w witaminy takie jak D, A, E i B6. Warto to zrobić. Polecam prostą sałatkę z gotowanymi jajkami i kiszonymi cukiniami.

Potrzebujemy:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • jednego lub dwóch ogórków kiszonych mniejszych od drugiego.
  • sól i pieprz
  • trochę majonezu (ok. 20 g)
  • musztarda, najlepiej francuska (15 gramów).
  • Dla podkreślenia smaku i aromatu możesz dodać koperek.

Zabierz się do pracy.

Najlepiej zacząć od końca przygotowywania sałatki. Zacznij przygotowywać dressing. Wymieszać musztardę i majonez. Jeśli chcesz, dodaj posiekany koperek. Jeśli chcesz schudnąć, możesz zastąpić majonez jogurtem, kwaśną śmietaną lub innymi zdrowymi produktami. Aby sos był bardziej aromatyczny, dodaj sól i pieprz.

Następnie ugotuj dwa jajka w osolonym wrzątku. Gdy ostygną, pokrój je w dużą kostkę. Wymieszaj jajka z ogórkami kiszonymi, krojąc je na małe kawałki. Wymieszać sos z ogórkami kiszonymi i podawać. Ten klasyczny przepis na sałatkę można modyfikować, dostosowując go do własnych upodobań. Do przepisu można dodać 100 g startego żółtego sera, najlepiej twardego, oraz dwa ząbki czosnku.

Zacznij od ugotowania dwóch jajek. Gdy ostygną, pokrój je na kawałki. Można również pokroić ogórki kiszone. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dobrze umyj rukolę, osusz ją ręcznikiem, a następnie posiekaj. Rozgnieć czosnek za pomocą tłuczka.

Posiekać natkę pietruszki i koperek. Wymieszać wszystkie składniki razem. Dodać kwaśną śmietanę (20 g) lub majonez (20 g). Najlepsza jest musztarda francuska (15 g). Sól i pieprz są niezbędne. Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj ucztę jajeczną.

error: Content is protected !!