Najlepiej zacząć od końca przygotowywania sałatki. Zacznij przygotowywać dressing. Wymieszać musztardę i majonez. Jeśli chcesz, dodaj posiekany koperek. Jeśli chcesz schudnąć, możesz zastąpić majonez jogurtem, kwaśną śmietaną lub innymi zdrowymi produktami. Aby sos był bardziej aromatyczny, dodaj sól i pieprz.
Następnie ugotuj dwa jajka w osolonym wrzątku. Gdy ostygną, pokrój je w dużą kostkę. Wymieszaj jajka z ogórkami kiszonymi, krojąc je na małe kawałki. Wymieszać sos z ogórkami kiszonymi i podawać. Ten klasyczny przepis na sałatkę można modyfikować, dostosowując go do własnych upodobań. Do przepisu można dodać 100 g startego żółtego sera, najlepiej twardego, oraz dwa ząbki czosnku.
Zacznij od ugotowania dwóch jajek. Gdy ostygną, pokrój je na kawałki. Można również pokroić ogórki kiszone. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dobrze umyj rukolę, osusz ją ręcznikiem, a następnie posiekaj. Rozgnieć czosnek za pomocą tłuczka.