Jak szybko ugotować buraki, nie tracąc ich smaku – Oto wskazówka od szefa kuchni.

Jak przyrządzić buraki prosto od szefa kuchni w wysokiej klasy restauracji. Jak gotować je w taki sposób, aby zachowały swój smak, ale nie trwało to zbyt długo?

Buraki są bogate w witaminy i wartości odżywcze. Dziś pokażę Ci, jak gotować buraki, aby zachować wszystkie ich cenne składniki. Częstym błędem jest gotowanie buraków i pozbawianie ich w ten sposób cennych składników odżywczych.

Warzywo traci swoje wartości odżywcze i witaminy, a do tego jest mdłe. W takich sytuacjach dobrym rozwiązaniem jest pieczenie. Pieczenie jest dwa razy szybsze niż gotowanie, a pozwala uzyskać taką samą ilość buraków.

Składniki

  • Buraki: Jeśli masz więcej niż jedno warzywo, powinieneś ugotować je w takiej samej wielkości lub bardzo zbliżonej.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól do smaku

Przygotowanie

Pamiętaj, aby dokładnie umyć buraki. W tym celu można użyć gąbki lub szczotki.

Następnie usuń nadmiar wilgoci. Można to zrobić za pomocą ręcznika papierowego. Następnie należy przyciąć końcówki.

Przygotować folię i papier spożywczy. Nakłuć warzywa wykałaczką. Posól je.

Po wstawieniu na chwilę do piekarnika posmaruj je olejem roślinnym. Możesz dodać cukier lub olejek balsamiczny, aby wzmocnić ich smak.

Po przygotowaniu buraków, owiń je papierem i folią.

Następnym krokiem jest pieczenie. Piecz buraki zawinięte w folię przez co najmniej 1,5 godziny w temperaturze 200°C. Zależy to od tego, jak duże są warzywa, dlatego po godzinie należy sprawdzić piekarnik.

Ta metoda zachowuje wszystkie wartości odżywcze buraków, a ponadto pozwala przyrządzić je w nowy, pyszny sposób!

error: Content is protected !!