Grochowe pulpeciki – Ten smak zostanie z Wami na dłużej, Twoi bliscy będą zachwyceni

Uwielbiam łatwe i szybkie w przygotowaniu dania, które mój czas spędzony w kuchni na przygotowanie posiłku bliskim, sprowadza do minimum.

 

Nie ma nic lepszego, niż smaczny, sycący i aromatyczny posiłek po ciężkim dniu w pracy, który przygotujesz z łatwością i prawdziwą przyjemnością. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Mielone mięso wieprzowe 700 g
  • Kwaśna śmietana 200 ml
  • Pasta z czerwonej papryki (adżika) 0,5 łyżeczki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • Cebula 2 szt.
  • Groch suchy łuskany 100 g
  • Ryż 100 g
  • Marchewka 1 szt.
  • Pomidor 2 szt.
  • Woda 500 ml
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Bułka tarta 100 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Namoczony wcześniej groch i ryż, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, sól i pieprz. Możesz dodać również odrobinę wody, aby mięso było soczyste i dokładnie wymieszaj.

2. Z mięsa uformuj zgrabne pulpeciki, obtocz je w bułce tartej i poukładaj w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut.

3. W tym czasie, przygotuj sos: Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce marchewkę i pokrojone w kostkę pomidory.

 

4. Śmietanę wymieszaj z wodą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Przygotowaną mieszanką, zalej warzywa na patelni, dodaj liść laurowy i duś pod przykryciem przez 10 minut.

 

5. Gotowym sosem, zalej pulpeciki w naczyniu i piecz w piekarniku przez kolejne 30 minut. Gotowe!

Pulpeciki z ryżem i grochem, doskonale smakują w towarzystwie ziemniaków lub ze świeżym pieczywem. Smacznego!

error: Content is protected !!