Nie ma nic lepszego, niż smaczny, sycący i aromatyczny posiłek po ciężkim dniu w pracy, który przygotujesz z łatwością i prawdziwą przyjemnością. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Namoczony wcześniej groch i ryż, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, sól i pieprz. Możesz dodać również odrobinę wody, aby mięso było soczyste i dokładnie wymieszaj.
2. Z mięsa uformuj zgrabne pulpeciki, obtocz je w bułce tartej i poukładaj w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut.
3. W tym czasie, przygotuj sos: Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce marchewkę i pokrojone w kostkę pomidory.
4. Śmietanę wymieszaj z wodą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Przygotowaną mieszanką, zalej warzywa na patelni, dodaj liść laurowy i duś pod przykryciem przez 10 minut.
5. Gotowym sosem, zalej pulpeciki w naczyniu i piecz w piekarniku przez kolejne 30 minut. Gotowe!
Pulpeciki z ryżem i grochem, doskonale smakują w towarzystwie ziemniaków lub ze świeżym pieczywem. Smacznego!