Filet z kurczaka zanurzony w aromatycznej musztardowej marynacie-jego smak zachwyci każdego. Zapraszam na przepis!

Idealny pomysł na szybki oraz bardzo pyszny obiad lub kolację , która posmakuje całej rodzinie.

 

Wieloma metodami możesz przygotować kurczaka np. smażyć go na grillu, upiec w piekarniku lub po prostu podsmażyć na patelni. Jest to banalnie proste danie, które każdemu się uda.

 

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka pasaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
  • Słodka papryka
  • Pieprz
  • Sól
  • Szczypta ostrej papryki

 

DODATKOWO:
  • Przyprawa do grilla
  • Przyprawa do kebaba

 

Składnik potrzebny do smażenia:
  • Olej

 

Przekąska:
  • Grillowane warzywa
  • Ryż
  • Pieczone ziemniaki

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.W dowolny formę pokrój fileta z kurczaka. Gdy skończysz kroić to zrób marynatę. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki.

2.Do smaku przypraw solą oraz pozostałymi przyprawami. Zamiast pieprzu możesz użyć przyprawy do kebaba lub grilla. Gdy nie posiadasz koncentratu pomidorowego lub passaty to możesz spokojnie użyć ketchupu. Do wymieszanej marynaty przełóż pokrojonego kurczaka.

3.Całość dokładnie wymieszaj. Przechowuj w lodówce zwiniętą folią miskę. Zostaw w lodówce na całą noc lub minimalnie na godzinę.

4.Wlej na patelnię olej, następnie go rozgrzej. Na patelni podsmaż kurczaka, później dolej również przygotowaną marynatę.

5.Co jakiś czas mieszaj mięso, do momentu aż zacznie być miękkie. Tak podsmażonego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami. Nadaje się świetnie ryż lub pieczone ziemniaki . Jeżeli lubisz to posyp kurczaka sezamem, wtedy jego smak będzie bardziej oryginalny.

 

W tej marynacie idealnie smakują również skrzydełka lub udka z kurczaka, które możesz podsmażyć , grillować lub po prostu upiec w piekarniku. Koniecznie musisz spróbować tej pysznej marynary. Smacznego!

error: Content is protected !!