Domowy Chleb na Suchych Drożdżach – Przygotujesz go w 5 minut. Potem trzeba już tylko czekać

Dużo łatwiej jest pójść rano do sklepu i zwyczajnie kupić bochenek chleba lub kilka bułek na śniadanie. Jednak żadne pieczywo zakupione w sklepie nie może równać się z tym, upieczonym samodzielnie w domu.

 

Nie ma nic przyjemniejszego, niż zapach świeżo upieczonego, domowego chleba z chrupiącą skórką. Chleb, według tego przepisu jest tak łatwy i szybki w przygotowaniu, że nawet moje dzieci sobie z nim radzą. Najgorsze jest oczekiwanie… Do dzieła!

 

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 375 ml ciepłej wody
  • 5 g suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml wrzącej wody do piekarnika

 

PRZYGOTOWANIE

1. Ten chleb będzie wymagał od Ciebie dosłownie 5 minut, na przygotowanie. Resztę czasu, trzeba po prostu poczekać. Proste, prawda? Zacznij więc! Do ciepłej wody, wsyp drożdże z solą i wymieszaj.

2. Do mieszanki z drożdżami, dodaj przesianą mąkę.

 

3. Teraz szybko mieszaj ciasto trzepaczką lub rękoma. W 30-40 sekund, mąka musi mieć czas na wchłonięcie wody i drożdży. Zagnieć ciasto.

 

4. Wyrobione ciasto, przełóż do miski, nakłuj w kilku miejscach widelcem i przykryj ściereczką. Umieść miskę w ciepłym miejscu na dwie godziny.

5. W tym czasie ciasto znacznie zwiększy objętość. Teraz możesz przejść do pieczenia, lub włożyć ciasto do lodówki. Może tam być przechowywane przez dwa tygodnie! Łatwiej jest również pracować ze schłodzonym ciastem.

 

6. Jeśli zdecydowałaś się piec chleb od razu, posyp je mąką, zagnieć i uformuj kształtny bochenek, wykonaj nacięcia na wierzchu. Przygotuj blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia.

 

7. Zanim włożysz chleb do piekarnika, trzeba ogrzać przygotowaną blaszkę, na której będziesz piec. Włóż pustą blaszkę do piekarnika, rozgrzanego do 230 stopni na pół godziny. Następnie wyjmij blaszkę, ułóż na niej chleb i ponownie włóż do piekarnika.

 

8. Pod blaszką, trzeba również umieścić miskę lub garnek z wrzącą wodą (ok. 300 ml.). Piecz chleb przez 30-40 minut w tej samej temperaturze – 230 stopni.

9. Nie zapominaj, że gotowość można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka. Gotowy chleb, powinien całkowicie wystygnąć przed jedzeniem. Smacznego!

 

 

Jak widzisz, pieczenie chleba w domu nie jest tak trudne, jak nam się wydaje. Jeśli z jakiejś przyczyny, chleb nie wyjdzie Ci idealny za pierwszym razem – nie poddawaj się! Na wszystko trzeba czasu i za drugim, na pewno dojdziesz do perfekcji!

error: Content is protected !!