Domowe śliwki kandyzowane- szybki oraz bardzo prosty przepis. Moja rodzina jest nimi zachwycona.

Nowy lepszy sposób na wykorzystanie śliwek.

 

Każdy wie jak korzystnie na nasze trawie wpływają śliwki. Najczęściej przygotowujemy z śliwek marmolady, dżemy lub dodajemy je do swoich ulubionych ciast. Każda Pani domu powinna mieć w swojej spiżarce domowej roboty powidła śliwkowe.

Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na kandyzowane śliwki.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Śliwki bez pestel-4 kg
  • Cukier -1,5 kg
  • Kwasek cytrynowy-1 łyżeczka
  • Woda- 1 szklanka

 

WYKONANIE:

1.Na samym początku umyj dokładnie wszystkie śliwki, następnie wyjmij z nich pestki, potem do garnka wlej wodę i rozpuść w niej przygotowany cukier.

2.Gotuj do momentu aż woda zacznie wrzeć, następnie wrzuć do niej przygotowane śliwki bez pestek. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać, wtedy przygotowany syrop się nie przepali. W momencie gęstnienia syropu, wyłącz ogień i odstaw na bok , aby dokładnie przestygło.

3.Po tym jak syrop już przestygł zanurz w nim śliwki. Następnie na małym ogniu podgrzej garnek. Później ponownie odstaw garnek na pół godziny i wyjmij z niego śliwki. Taką czynność powtarzaj kilkukrotnie do momentu, aż wszystkie śliwki będą błyszczące oraz bardzo miękkie. Jak tak już się stanie to dodaj do przygotowanego syropu kwasek cytrynowy.

 

Najlepszą przekąską są kandyzowane śliwki. Tak przygotowane śliwki zachwycą nie jedno podniebienie.

error: Content is protected !!