Drożdżowe bułeczki z serem – Według tego starego, sprawdzonego przepisu, zawsze wychodzą najlepsze
21 622
Domowe bułeczki to pyszny, a co najważniejsze prawdziwy i domowy przysmak, który nikogo nie pozostawi obojętnym podczas popołudniowej herbatki. Oczywiście możesz w każdej chwili pójść do sklepu i kupić gotowe, ale czy nawet drogie wypieki sklepowe mogą się równać z pachnącymi, pulchnymi, wciąż ciepłymi bułkami własnej roboty?
Pyszne i łatwe w przygotowaniu bułeczki z nadzieniem serowym, według przepisu mojej babci, przypadną do gustu nawet tym najmniej doświadczonym kucharzom. Z pewnością zachwycą całą rodzinę, a nawet wyjątkowych gości.
Wielu z nas ostrożnie podchodzi do pieczenia ciast drożdżowych, ale zapewniam, że nie ma w tym nic skomplikowanego. Ciasto jest pulchne i delikatne, dzięki temu bułeczki są tak smaczne. Uważaj tylko, aby nie pożreć ich zanim przyjdą goście, bo wtedy nikt cię nie pochwali. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
3-4 szklanki mąki
-
1 szklanka mleka
-
50 ml oleju
-
2 jajka
-
1 szklanka cukru
-
1 łyżeczka soli
-
10 g suchych drożdży
-
twaróg do nadzienia
PRZYGOTOWANIE
1. Do wysokiej miski wlej mleko, olej, czubatą łyżeczkę soli, cukier, a następnie 2 białka i jedno żółtko. Drugie żółtko zostaw do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Dobrze wszystko wymieszaj.
2. Potem dodaj mąkę i drożdże. Ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto ugniataj przez około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
3. Włóż ciasto do wysmarowanej olejem, czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut. W tym czasie ciasto urośnie ok. 2 razy.
4. Zagnieć ciasto, aby uwolnić nadmiar powietrza i uformuj z niego kulki.
5. Jeśli chodzi o nadzienie, to wystarczy ugnieść widelcem twaróg z cukrem. Słodkość bułeczek, możesz regulować według własnego uznania.
6. Rozpłaszcz każdą kulkę na płaski placek i na środku każdego umieść twarogowe nadzienie. Następnie zawiń krawędzie i ponownie uformuj zgrabną kulkę.
7. Bułeczki poukładaj na nasmarowanej tłuszczem blaszce. Pamiętaj, aby zostawić wolną przestrzeń między bułeczkami, ponieważ nadal będą rosły. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
8. Kiedy bułeczki odpoczną, posmaruj je żółtkiem, uprzednio wymieszanym z łyżeczką oleju.
9. Piecz bułeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20–25 minut. Smacznego!