Nie ma nic lepszego, jak upieczona samodzielnie w domu szynka z najlepszej jakości, sprawdzonych produktów. W podanym przepisie, mięso wieprzowe wymieszałam z wołowym, ale z powodzeniem możesz użyć mięsa drobiowego (wówczas czas pieczenia należy skrócić o 1-1,5 godziny). Zapewniam, że lepszej szynki nie jadłaś, a rodzina przybędzie na śniadanie w podskokach. Do dzieła!
1. Umyte, oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso wieprzowe (lub drobiowe) i wołowe, pokrój w plastry o wymiarach 1×2 cm. Dopraw czosnkiem i pozostałymi przyprawami i dobrze wymieszaj. Odstaw na co najmniej 10 minut.
2. Rękaw do pieczenia przetnij, aby otrzymać jeden duży arkusz. Wyłóż na niego mięso i bardzo ciasno zawiń, zabezpieczając wszystkie krawędzie.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 – 190°C, przez 2 godziny. Gotowe!