Domowa szynka z wołowiną – Nie kupisz jej w żadnym sklepie. Pyszna i delikatna, zachwyci wszystkich domowników.

Nie muszę przypominać, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. W moim domu, preferowane są głównie posiłki z mięsem w roli głównej, a szynki i wędliny z pobliskiego sklepu, różnią się od siebie jedynie ceną.

 

Nie ma nic lepszego, jak upieczona samodzielnie w domu szynka z najlepszej jakości, sprawdzonych produktów. W podanym przepisie, mięso wieprzowe wymieszałam z wołowym, ale z powodzeniem możesz użyć mięsa drobiowego (wówczas czas pieczenia należy skrócić o 1-1,5 godziny). Zapewniam, że lepszej szynki nie jadłaś, a rodzina przybędzie na śniadanie w podskokach. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Mięso drobiowe lub wieprzowy (filet z kurczaka lub szynka) – 800 g
  • Mięso wołowe – 500 g
  • Papryka – 1 łyżeczka
  • Czosnek w proszku – 1 łyżeczka
  • Zmielony imbir – 1 łyżeczka
  • Sól – 24 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte, oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso wieprzowe (lub drobiowe) i wołowe, pokrój w plastry o wymiarach 1×2 cm. Dopraw czosnkiem i pozostałymi przyprawami i dobrze wymieszaj. Odstaw na co najmniej 10 minut.

 

2. Rękaw do pieczenia przetnij, aby otrzymać jeden duży arkusz. Wyłóż na niego mięso i bardzo ciasno zawiń, zabezpieczając wszystkie krawędzie.

 

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 – 190°C, przez 2 godziny. Gotowe!

 

Gdy domowa szynka z wołowiną całkowicie wystygnie, wstaw ją do lodówki na co najmniej 2-2,5 godziny. Smacznego!

error: Content is protected !!