Musisz spróbować naszego wyjątkowego, sprawdzonego przepisu na kruche, soczyste mięso. Prawdziwe niebo w gębie, wspaniałe do każdego obiadu i nie tylko.

Warto wypróbować poniższy przepis na soczyste i kruche mięso z dodatkiem czosnku. Z pewnością danie będzie smakowało każdemu.

Pasuje ono nie tylko do tradycyjnie podanych ziemniaków, ale również frytek. To świetna propozycja na niedzielny obiad, danie na przyjęcie czy też lunch do pracy. Składniki są dostępne w każdym sklepie spożywczym.

Składniki:

  • 6 kawałków dowolnego mięsa (może być wołowina, indyk albo wieprzowina),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml oleju,
  • 700 ml wody,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • ulubione przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania:

Początkowo mięso należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić na mniejsze kawałki wg gustu. Kolejnym etapem jest obtoczenie mięsa w mące z każdej strony. Na patelni rozgrzać olej, a później smażyć na nim kawałki mięsa przez kilka minut. Odłożyć je na talerz.

Czosnek trzeba obrać i drobniutko pokroić bądź użyć do tego specjalnej tarki. Na oleju, który pozostał ze smażenia mięsa, usmażyć jeszcze czosnek, ale tylko przez chwilę, aby nie przypalił się. Dodać później do niego resztę mąki i delikatnie całość podsmażyć.

Najlepiej wykonać tę czynność na zmniejszonej temperaturze palnika. Dodać następnie wodę i wszystko wymieszać. Wsypać wszystkie przyprawy i połączyć z nimi sos. W naczyniu do zapiekania umieścić podsmażone kawałki mięsa. Polać je przygotowanym sosem.

Piekarnik dobrze rozgrzać do temperatury wynoszącej 200 stopni. Naczynie z zawartością mięsa i polanym nim sosem piec w piekarniku przez około 30 minut. Po upływie tego czasu podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

error: Content is protected !!