Delikatne medaliony z cukinii – Złociste i chrupiące, wprost rozpływają się w ustach

Poznaj znakomity przepis na chrupiące medaliony z cukinii. To niedoceniane warzywo, które uchodzi za dość mdłe, zapewne na stałe zagości w Twoim domu. Wystarczy, że wypróbujesz poniższą recepturę. Nie wahaj się i do dzieła!

 

Potrzebujesz:
  • 1 dużą lub dwie małe cukinie;
  • 2 jajka;
  • 100 g jogurtu naturalnego (możesz zastąpić kwaśną śmietaną);
  • 50 g startego sera żółtego;
  • 4 łyżki mąki pszennej (do obtaczania);
  • sól;
  • pieprz.

 

Przygotowanie:

1. Zacznij od cukinii. Pokrój ją w plasterki. Kawałki nie mogą być za cienkie! Następnie przełóż plastry do miski, dopraw je solą i odstaw na 10 minut.

2. Kolejnym etapem jest przyrządzenie ciasta, w którym będziesz maczał cząstki warzywa. W metalowej misce ubij jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Powoli wlej do masy jogurt i delikatnie wymieszaj. Dodaj starty ser żółty.

3. Przygotuj drugą miskę. Wsyp do niej mąkę. Plasterki cukinii obtaczaj kolejno w mące i jogurtowym cieście.

4. Smaż na rozgrzanym oleju, aż uzyskają ładny, złoty kolor. Na dużym talerzu ułóż kawałek ręcznika papierowego. Posłuży ci do odciśnięcia nadmiaru tłuszczu z gotowych medalionów.

Pyszna przekąska gotowa. Od teraz możesz przygotowywać ją nie tylko dla siebie, ale również dla rodziny i znajomych. Smacznego!

error: Content is protected !!