Od lat pieczone ziemniaki są podstawą na polskich i zagranicznych stołach. Są świetnym dodatkiem do wielu dań i nic dziwnego. Są aromatyczne i szybko znikają, gdy są dobrze upieczone. Oto, jak zrobić pyszne ziemniaki z czosnkiem w rękawie.
Umyj dokładnie ziemniaki. Jeśli używasz nowych ziemniaków, nie trzeba ich obierać. Jeśli ziemniaki są zbyt duże, można je pokroić na mniejsze kawałki. Następnie za pomocą drewnianego szpikulca nakłuj ziemniaki w wielu miejscach. Obrać czosnek i rozgnieść go widelcem. Drobno posiekaj pietruszkę.
W dużej misce połącz posiekany czosnek, oliwę z oliwek, zioła i przyprawy z musztardą. Dobrze wymieszać składniki w misce. Wymieszać ziemniaki w misce. Upewnij się, że każdy ziemniak jest pokryty aromatyczną mieszanką. Umieść ziemniaki w przykryciu. Gdy ziemniaki będą już w środku, zrób kilka dziurek w rękawach.
Ziemniaki należy piec w rękawach w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-220 stopni Celsjusza przez 40-60 minut, w zależności od tego, jak duże są ziemniaki. Zdejmując górną część rękawa, można sprawić, że ziemniaki będą chrupiące i złociste. Ziemniaki są gotowe, gdy skończy się minutnik.