Sprawdzony przepis: Pieczone ziemniaki w rękawie. Znikają ze stołu w ciągu kilku sekund

Czosnkowe ziemniaki smażone w rękawie

Od lat pieczone ziemniaki są podstawą na polskich i zagranicznych stołach. Są świetnym dodatkiem do wielu dań i nic dziwnego. Są aromatyczne i szybko znikają, gdy są dobrze upieczone. Oto, jak zrobić pyszne ziemniaki z czosnkiem w rękawie.

Składniki te są niezbędne do przygotowania tego przysmaku:

  • Jeden rękaw, który można wykorzystać do pieczenia w piekarniku
  • 1 kilogram średniej wielkości ziemniaków
  • W zależności od tego, ile masz ziemniaków i jakiej wielkości jest Twój czosnek, może to być od 2 do 3 ząbków czosnku.
  • Trzy łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • Jeden pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Przyprawy do smaku, np. gotowa mieszanka ziół i szczypta pieprzu.

Jak zrobić pieczone ziemniaki

Umyj dokładnie ziemniaki. Jeśli używasz nowych ziemniaków, nie trzeba ich obierać. Jeśli ziemniaki są zbyt duże, można je pokroić na mniejsze kawałki. Następnie za pomocą drewnianego szpikulca nakłuj ziemniaki w wielu miejscach. Obrać czosnek i rozgnieść go widelcem. Drobno posiekaj pietruszkę.

W dużej misce połącz posiekany czosnek, oliwę z oliwek, zioła i przyprawy z musztardą. Dobrze wymieszać składniki w misce. Wymieszać ziemniaki w misce. Upewnij się, że każdy ziemniak jest pokryty aromatyczną mieszanką. Umieść ziemniaki w przykryciu. Gdy ziemniaki będą już w środku, zrób kilka dziurek w rękawach.

Ziemniaki należy piec w rękawach w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-220 stopni Celsjusza przez 40-60 minut, w zależności od tego, jak duże są ziemniaki. Zdejmując górną część rękawa, można sprawić, że ziemniaki będą chrupiące i złociste. Ziemniaki są gotowe, gdy skończy się minutnik.

error: Content is protected !!