Corndogi z serem i ziemniakami – Doskonale prezentują się na każdym uroczystym stole. Ten smak zostanie z Wami na dłużej
Genialna przekąska, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również wygląda wyjątkowo. Bardzo prosta w przygotowaniu, ze składników łatwo dostępnych, które zawsze masz w swojej kuchni i w zaledwie kilka minut.
Weekendowy seans filmowy z bliskimi w moim domu, nie może odbyć się bez corndogów. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
Ziemniaki 500 g
-
Ser Mozzarella 200 g
-
Parówki 2 szt.
-
Jajka 2 szt.
-
Mąka pszenna do obtoczenia
-
Bułka tarta do obtoczenia
-
Parmezan 1,5 łyżki
-
Sól 0,5 łyżeczki
-
Pieprz czarny 0,5 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
1. Obrane i umyte ziemniaki, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Parówki przekrój na pół, mozzarellę w słupki o grubości, zbliżonej do parówek. Na patyczek do szaszłyków, nadziej najpierw parówkę, a następnie słupek sera.
2. Ugotowane ziemniaki odcedź, dopraw do smaku pieprzem, ugnieć na gładkie puree i wymieszaj ze startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem. Każdego corndoga obtocz najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej.
3. Smaż na rozgrzanej patelni w głębokim olejem z każdej strony na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!