Corndogi z serem i ziemniakami – Doskonale prezentują się na każdym uroczystym stole. Ten smak zostanie z Wami na dłużej

Genialna przekąska, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również wygląda wyjątkowo. Bardzo prosta w przygotowaniu, ze składników łatwo dostępnych, które zawsze masz w swojej kuchni i w zaledwie kilka minut.

 

Weekendowy seans filmowy z bliskimi w moim domu, nie może odbyć się bez corndogów. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki 500 g
  • Ser Mozzarella 200 g
  • Parówki 2 szt.
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka pszenna do obtoczenia
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Parmezan 1,5 łyżki
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny 0,5 łyżeczki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane i umyte ziemniaki, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Parówki przekrój na pół, mozzarellę w słupki o grubości, zbliżonej do parówek. Na patyczek do szaszłyków, nadziej najpierw parówkę, a następnie słupek sera.

2. Ugotowane ziemniaki odcedź, dopraw do smaku pieprzem, ugnieć na gładkie puree i wymieszaj ze startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem. Każdego corndoga obtocz najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej.

3. Smaż na rozgrzanej patelni w głębokim olejem z każdej strony na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!

 

Corndogi z ziemniakami i serem, koniecznie podawaj na gorąco, polane ulubionym sosem lub keczupem. Smacznego!

error: Content is protected !!