Ciasto „Królewskie” – Doskonałe, warstwowe ciasto, które dzięki tym dodatkom nikogo nie pozostawi wobec siebie obojętnym

Połączenie dwóch warstw najlepszych ciast na świecie, serowego i jabłkowego – to prawdziwe niebo w gębie. Kiedy pierwszy raz zagościło na moim świątecznym stole, stało się prawdziwym hitem.

 

Znikną ze stołu błyskawicznie i smakował zarówno dorosłym jak i dzieciom. Od tamtej pory, zawsze robię go tylko w ten sposób. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Masło 100 g
  • Cukier 240 g
  • Jajka 3 szt.
  • Mąka pszenna 250 g
  • Twaróg 400 g
  • Kwaśna śmietana 100 g
  • Wanilina 1,5 g
  • Skrobia kukurydziana 1 łyżka
  • Jabłka 3-4 szt.
  • Cynamon 0,5 łyżeczki
  • Sól 2 szczypty

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, wymieszaj zmiękczone masło ze 100 g cukru, szczyptą soli i 2 jajkami. Następnie, dodaj mąkę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

2. W tym czasie, przygotuj nadzienia: Z pomocą blendera, wymieszaj twaróg, jajko, 90 g cukru, wanilinę, szczyptę soli i kwaśną śmietanę na gładką masę. Obrane jabłka, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na suchą patelnię, posyp cukrem i cynamonem. Duś na małym ogniu do czasu, aż cały płyn odparuje.

 

3. Okrągłą formę do pieczenia ze zdejmowanymi bokami o średnicy 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Teraz, wyłóż na całej jej powierzchni ciasto, formując boki. Następnie, wyłóż warstwę nadzienia jabłkowego i zalej masą twarogową.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 40–45 minut. Gotowe!

 

Przed podaniem, pozwól mu całkowicie ostygnąć, a następnie zdejmij boki formy i ozdób polewą czekoladową lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!

error: Content is protected !!