Znikną ze stołu błyskawicznie i smakował zarówno dorosłym jak i dzieciom. Od tamtej pory, zawsze robię go tylko w ten sposób. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W wygodnej misce, wymieszaj zmiękczone masło ze 100 g cukru, szczyptą soli i 2 jajkami. Następnie, dodaj mąkę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
2. W tym czasie, przygotuj nadzienia: Z pomocą blendera, wymieszaj twaróg, jajko, 90 g cukru, wanilinę, szczyptę soli i kwaśną śmietanę na gładką masę. Obrane jabłka, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na suchą patelnię, posyp cukrem i cynamonem. Duś na małym ogniu do czasu, aż cały płyn odparuje.
3. Okrągłą formę do pieczenia ze zdejmowanymi bokami o średnicy 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Teraz, wyłóż na całej jej powierzchni ciasto, formując boki. Następnie, wyłóż warstwę nadzienia jabłkowego i zalej masą twarogową.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 40–45 minut. Gotowe!