Ciasto krakowskie – wygląda pysznie. Tak właśnie piekła je moja babcia. Oto przepis

Oto jak zrobić pyszne, rozpływające się w ustach ciasto krakowskie z musem. Ten prosty, a zarazem niesamowity przepis zachwyci Ciebie i Twoich gości!

Do ciasta potrzebne są następujące składniki:

  • 250 g mąki
  • 50 gramów białego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 100 g masła

Jak przygotować krem

  • 1 żółtko
  • 50 gramów cukru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Mus

  • 125 g cukru pudru
  • 4 białka z jajek
  • 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 250 g dowolnie wybranych owoców (świeżych lub mrożonych).

W misce wymieszaj 200 g mąki. Dodaj posiekane masło. Wymieszaj składniki razem, aż uzyskasz kruchą masę.

Następnie dodaj cukier, pianę z białek, proszek do pieczenia i pozostałą mąkę. Jeszcze raz zagnieść rękami.

Upiecz na blasze o wymiarach 25 cm x 30 cm. Przykryj ciasto papierem do pieczenia. Brzegi można lekko docisnąć palcami.

Białka i cukier zmiksować na sztywno. Stopniowo dodawaj skrobię. Na dnie rozłożyć owoce, a następnie przykryć danie pianą. Piec blachę przez 40 minut w piekarniku.

W tym czasie wymieszaj w mleku cukier, żółtko, cukier waniliowy i mąkę. Gdy mleko ostygnie, zagotuj je, aby powstał gęsty budyń. Po ostygnięciu można go wymieszać z masłem.

Ostudzone ciasto podziel na pół, a następnie na jednej połowie rozprowadź masę budyniową. Przykryj pozostałą połówką. Tak przygotowane ciasto można podawać z kremem, który jest idealnie lekko schłodzony. Talerz można udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.

Smacznego!

error: Content is protected !!