Ciasto czekoladowe- w zaledwie kwadrans przygotujesz pyszny oraz bardzo prosty deser.

W 15 minut przygotujesz rozpływające się w ustach, pyszne ciasto!

 

Koniecznie musisz spróbować ten banalnie prosty przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

Na ciasto potrzebujesz:

  • 250g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 4 jajka (o pokojowej temperaturze)
  • 150 ml oleju
  • 150 g cukru
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Na polewę potrzebujesz:

  • 100 g czekolady
  • 300 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 50 ml oleju
  • Łyżka mąki kukurydzianej

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.W misce ubijaj jajka z dodatkiem cukru.

2.Następnie powoli wlewaj mleko oraz olej. Cały czas mieszaj i dodawaj proszek do pieczenia, kakao oraz przesianą mąkę.

3. Formę wysmaruj tłuszczem i wlej na nią otrzymane ciasto.

4.Piecz przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Gdy ciasto się piecze przygotuj polewę. W garnku gotuj mleko z dodatkiem cukru, skrobi oraz oleju.

5. Następnie dodaj kakao i ponownie gotuj. Pokruszoną czekoladę dodaj do garnka i gotuj jeszcze przez 2 minuty, pamiętaj aby często mieszać.

6. Gdy ciasto się upiekło, to pokrój je w kostkę i za pomocą wykałaczki ponakłuwaj każdy kawałek ciasta.

 

Tak przygotowane ciasto polej otrzymaną polewą, następnie odstaw aż całkowicie ostygnie. Jako dekoracji użyj orzechów lub ulubionych owoców. Smacznego!

error: Content is protected !!